Japp, alla som har hängt på sajter med bilannonser vet om att privata bilköp definitivt kan innebära en lägre kostnad än köp från en bilhandlare. Men kan det vara värt att betala lite extra och köpa från en bilhandlare, istället för att köpa den lite billigare bilen privat? Vi reder ut några skillnader:
Det här gäller när du köper privat:
Om du köper bil av privatperson måste du kolla upp en hel del saker på egen hand, vilket alltså innebär att du riskerar att göra en riktig dålig affär om du slarvat med hemläxan. Det kommer vara upp till dig att undersöka att det t ex inte finns dolda lån eller krediter på bilen, eller att den som säljer bilen faktiskt äger den och har rätt att sälja den.
“Det kommer vara upp till dig att undersöka att det t ex inte finns dolda lån eller krediter”
När du handlar privat är det dessutom inte samma lagar som gäller, som när du handlar av en bilfirma. Det innebär att du inte ens i närheten har samma juridiska rätt när du köpt en bil privat, jämfört med om du hade köpt hos en bilhandlare. Konsekvensen kan bli att du köper en dålig bil och får stå med byxorna neddragna när det sedan visar sig att bilen hade ett flertal fel, som du inte har någon juridisk rätt att få någon annan att ordna till. Garantier? Glöm det, så länge du själv inte skrivit ett riktigt bra köpavtal med säljaren.
Men om man då köper av en bilhandlare?
Nej, man kan inte sticka under stol med att det är säkrare att köpa från en bilhandlare. Visst, du betalar lite mer, men det kan det kanske vara värt. Särskilt om du inte är så kunnig om bilar själv och saknar en hel del kunskap kring hur ett bra bilköp ska gå till. Hos en bilhandlare erbjuds du nämligen ett köp där du som konsument, och lyssna noga nu, har stöd av olika lagar och garantier.
Till skillnad mot köp mellan privatpersoner så gäller konsumentköplagen när du handlar av en bilhandlare. Ofta följer det dessutom med ytterligare garantier, som bilhandlare brukar erbjuda för att göra köpet hos dem förmånligare än hos andra. Det finns också ofta möjlighet till att få noggranna varudeklarationer när det kommer till bilens skick och standard, där fel framkommer. Enligt lag får man inte ens sälja bilar med fel utan att uppmärksamma det, om man är en bilhandlare. Hos en bilhandlare har du ångerrätt och reklamationsrätt, du har dessutom en 6-månaders regel som innebär att fel som dyker upp inom 6 månader från det att du köpt bilden ska anses ha funnits där när bilen köptes, om inte säljaren kan motbevisa det.
“En sista fördel när det gäller betalning, är att bilhandlare ofta är hjälpsamma när det kommer till det perifera runt köpet – t ex att erbjuda finansiering.”
En sista fördel när det gäller betalning, är att bilhandlare ofta är hjälpsamma när det kommer till det perifera runt köpet – t ex att erbjuda finansiering. Bilhandlare har ofta överenskommelser med olika finansinstitut som möjliggör att du mot en handpenning kan betala övriga delen av bilen mot lån till hyfsad ränta.
En sista sak: om köpet inte går som planerat, om du känner dig lurad och får stå med svarte-petter, så kan du alltid anmäla bilhandlaren till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN), om bilhandlaren själv inte bidrar till att lösa situationen, för att komma fram till en lösning. Det kan du aldrig göra med en privatperson.