Connect with us

Bil & Motor

Det här ska du tänka på när du väljer att köpa bil privat istället för hos bilhandlare

Det är skillnad på att köpa bil privat, och på att köpa hos bilhandlare. Vi reder ut begreppen!

Japp, alla som har hängt på sajter med bilannonser vet om att privata bilköp definitivt kan innebära en lägre kostnad än köp från en bilhandlare. Men kan det vara värt att betala lite extra och köpa från en bilhandlare, istället för att köpa den lite billigare bilen privat? Vi reder ut några skillnader:

Det här gäller när du köper privat:

Om du köper bil av privatperson måste du kolla upp en hel del saker på egen hand, vilket alltså innebär att du riskerar att göra en riktig dålig affär om du slarvat med hemläxan. Det kommer vara upp till dig att undersöka att det t ex inte finns dolda lån eller krediter på bilen, eller att den som säljer bilen faktiskt äger den och har rätt att sälja den.

“Det kommer vara upp till dig att undersöka att det t ex inte finns dolda lån eller krediter”

När du handlar privat är det dessutom inte samma lagar som gäller, som när du handlar av en bilfirma. Det innebär att du inte ens i närheten har samma juridiska rätt när du köpt en bil privat, jämfört med om du hade köpt hos en bilhandlare. Konsekvensen kan bli att du köper en dålig bil och får stå med byxorna neddragna när det sedan visar sig att bilen hade ett flertal fel, som du inte har någon juridisk rätt att få någon annan att ordna till. Garantier? Glöm det, så länge du själv inte skrivit ett riktigt bra köpavtal med säljaren.

Men om man då köper av en bilhandlare?

Nej, man kan inte sticka under stol med att det är säkrare att köpa från en bilhandlare. Visst, du betalar lite mer, men det kan det kanske vara värt. Särskilt om du inte är så kunnig om bilar själv och saknar en hel del kunskap kring hur ett bra bilköp ska gå till. Hos en bilhandlare erbjuds du nämligen ett köp där du som konsument, och lyssna noga nu, har stöd av olika lagar och garantier.

Till skillnad mot köp mellan privatpersoner så gäller konsumentköplagen när du handlar av en bilhandlare. Ofta följer det dessutom med ytterligare garantier, som bilhandlare brukar erbjuda för att göra köpet hos dem förmånligare än hos andra. Det finns också ofta möjlighet till att få noggranna varudeklarationer när det kommer till bilens skick och standard, där fel framkommer. Enligt lag får man inte ens sälja bilar med fel utan att uppmärksamma det, om man är en bilhandlare. Hos en bilhandlare har du ångerrätt och reklamationsrätt, du har dessutom en 6-månaders regel som innebär att fel som dyker upp inom 6 månader från det att du köpt bilden ska anses ha funnits där när bilen köptes, om inte säljaren kan motbevisa det.

“En sista fördel när det gäller betalning, är att bilhandlare ofta är hjälpsamma när det kommer till det perifera runt köpet – t ex att erbjuda finansiering.”

En sista fördel när det gäller betalning, är att bilhandlare ofta är hjälpsamma när det kommer till det perifera runt köpet – t ex att erbjuda finansiering. Bilhandlare har ofta överenskommelser med olika finansinstitut som möjliggör att du mot en handpenning kan betala övriga delen av bilen mot lån till hyfsad ränta.

En sista sak: om köpet inte går som planerat, om du känner dig lurad och får stå med svarte-petter, så kan du alltid anmäla bilhandlaren till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN), om bilhandlaren själv inte bidrar till att lösa situationen, för att komma fram till en lösning. Det kan du aldrig göra med en privatperson.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bil & Motor

Besikta öppnar ny station i Hofors under 2022

Med fler än 190 besiktningsstationer runt om i landet har Besikta Bilprovning Sveriges största stationsnät och under 2022 öppnas flera nya stationer.

besikta affarsliv365
Foto: Pressmeddelande.

GÄVLEBORG. Besikta Bilprovning fortsätter att växa och utökar nu sitt stationsnät med en helt ny besiktningsstation i Hofors. Under juni 2022 slår man äntligen upp portarna till den nya stationen som ursprungligen skulle ha tagits i bruk i september 2019. Med ett nytecknat hyreskontrakt så kommer Hofors boende äntligen erbjudas besiktning på hemmaplan, det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Med fler än 190 besiktningsstationer runt om i landet har Besikta Bilprovning Sveriges största stationsnät och under 2022 öppnas flera nya stationer, bland annat i Hofors. För boende i området innebär detta att man nu får en bilbesiktning på hemmaplan och inte längre behöver ta sig till andra orter i länet.

”- Nu kan boende i Hofors äntligen få en säkrare besiktning på hemmaplan”, säger Marknadsområdeschef Peter Johansson.

Stationschefen Jan Tägt berättar att etableringen helt ligger i linje med Besiktas strategi att finnas nära sina kunder: 

”- Den nya stationen öppnar nära E16 och gör det enkelt för fordonsägare att ta sig till oss. Vår kunniga personal sätter kunden i fokus och kommer att besikta flera olika fordonstyper i nya, fina lokaler.”

Den nya besiktningsstationen kommer att ta emot personbilar, lätta lastbilar och släpvagnar för kontrollbesiktningar och efterkontroller, men även erbjuda olika tilläggstjänster för de kunder som önskar en extra grundlig genomgång av bilen. Som på alla Besiktas stationer erbjuds möjlighet till både tidsbokning och drop-in.

Continue Reading

Bil & Motor

Ny betalparkering i centrala Piteå – P-skivan försvinner

Nu är P-skivan snart ett minne blott i Piteå, som byter till betalparkeringar.

Foto: Genrébild.

NORRBOTTEN. Efter lång förberedelse är det nu dags att införa betalparkering i centrala Piteå och p-skivan försvinner. Från och med måndag 1 februari gäller det nya sättet att registrera och betala parkering. Enklast och smidigast är att registrera via app, men det finns flera olika sätt.

Det nya systemet innebär att man byter ut p-skivan mot ett elektroniskt system där man registrerar parkering via app, sms, talsvar eller i någon av de tre registreringsterminaler som finns placerade på ICA Kvantum, Stora Coop och på Kyrkparkeringen. I terminalerna kan du endast registrera gratistid, medan övriga metoder tillåter en kombination av gratistid och betaltid. Avgift enligt taxa gäller vardag 8-18 samt dag före söndag och helgdag 9-15. 

– Appen är det enklaste och smidigaste sättet att registrera, men visst har vi märkt en viss oro hos piteborna. Vi är dock övertygade att det kommer att gå bra när vi väl är igång, våra grannstäder har ju redan betalparkering med appbetalning, säger Kjell Norberg, trafikingenjör på samhällsbyggnad.

Continue Reading

Bil & Motor

Stor elfordons-grundare avgår frivilligt efter kritik: “Har överdrivit”

Detta efter att bolaget anklagats för grova bedrägerier och fusk, bland annat gällande överdrifter av sin egen tekniska kapacitet.

Foto: Genrébild.

Trevor Milton, grundare och ordförande för elfordonsföretaget Nikola, har nu självmant valt att lämna bolaget. Detta efter att bolaget anklagats för grova bedrägerier och fusk, bland annat gällande överdrifter av sin egen tekniska kapacitet.

Bakom många av anklagelserna mot elfordonstillverkaren står blankar firman Hindenburg Research, som bland annat påstår sig ha telefonsamtal, sms och bilder som bevis för att det Trevor Milton påstått om sitt bolag helt enkelt inte stämmer. Bland de mest graverande avslöjandena som Hindenburg Research hittills fört fram, finns det om att en reklamfilm där en lastbil från Nikola framförs i hög fart i öknen, egentligen är inspelad i en nedförsbacke – vilket bekräftats av personal på Nikola.

Ny ordförande från General Motors på ingång.

Trevor Milton meddelade sin avgång i ett pressmeddelande, men bedyrade att bolaget fortfarande var viktigt för honom, och att det var trist att så mycket fokus hamnat på honom som person istället för på bolagets roll som aktör för en bättre miljö och omvärld. Styrelsen har accepterat Miltons avgång och har meddelat att en ersättare, Stephen Girsky som tidigare varit ordförande för General Motors och som har över 30 års erfarenhet av motorbranschen, är på väg in som ny ordförande.

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.