Connect with us

Hälsa & Skönhet

Innehåller hudkrämen skadliga ämnen? Det bör du veta om din hudkräm

Hudkrämer kan ibland innehålla kritiserade ämnen. Vilket hudkräm ska man välja? Vi reder ut begreppen.

Marknaden erbjuder många olika sorters hudkrämer av många olika karaktärer. Det finns krämer för allt från torr till fet hud, och för den som har problem med akne finns särskilda hudkrämer att köpa. Vilken hudkräm som är bäst för dig är den som erbjuder den effekt du önskar, det finns en del saker du därför bör ha i åtanke när du köper hudkräm.

I grunden är basinnehållet i alla hudkrämer detsamma, det vill säga vatten och fett. En lotion är en form av hudkräm med lite högre vatteninnehåll, vilket gör att den inte upplevs som lika kladdig. Hudkrämer innehåller i sin tur mer fett och får därför en annan konsistens. Dessa salvor och krämer är särskilt bra nattetid när det inte är lika bråttom att hudsalvan ska sjunka in i huden.

“I grunden är basinnehållet i alla hudkrämer detsamma, det vill säga vatten och fett.”

Det finns dock lite saker att tänka på när du köper hudsalva och hudkrämer.

Vissa av dem innehåller ämnen som inte alltid är så bra för kroppen. Det har faktiskt uppmärksammats en hel del, att vissa ämnen som ingår i vanlig hudkrämer och hudsalvor kritiserats av hudvårdsspecialister och läkare. Ofta är det hudkrämer som innehåller parabener och olika former av allergener som pekas ut. Parabener används som en sorts konserveringsmedel i krämen. Allergenerna är ofta parfymen, det vill säga luktämnena.

Undersök om hudkrämen innehåller…

  • Parfymämnen, som kan vara orsak till allergier.
  • Parabener
  • Silikon
  • Mineraloljor som kan täppa till hudens porer.

Parabener har t ex tidigare pekats ut som skadliga för kroppens hormoner, som allergeniska och som potentiell källa till testikelcancer. Varför det förekommer i hudkrämer beror på att det inte råder något konsensus om hur farligt parabener egentligen är. Vissa menar att det inte är så farligt. Såhär säger en hudforskare om parabener, när hon intervjuades i Expressen:

– Man kunde se brösttumörcelltillväxt efter att ha adderat parabener i provrör med dessa celler och även se ökad koncentration av parabener i brösttumörer, men man har inte fastställt om parabenerna har samma effekt in vivo, alltså när man applicerar parabener i en kräm på huden. Studien gjorde att många tillverkare och konsumenter inte längre ville använda det som konserveringsmedel.”

Så köper du rätt hudkräm

När Testfakta undersökte hudkrämer kom man fram till att de bästa återfuktarna inte alltid var de dyraste produkterna. Det bör man ha i åtanke när det är dags att köpa hudkräm. Billig hudkräm kan alltså vara lika bra som en dyr. Men när du köper hudkräm är det något annat som ofta är viktigare: att du köper en hudkräm som passar dina behov. Du bör definiera vad ditt behov är innan du köper hudkräm.

Har du t ex problem med torr hud? En åldrande hud? Akne? Den som har problem med akne ska kanske inte använda den fetaste hudkrämen, och någon som har problem med en åldrande hud kan behöva andra tillskott i sina produkter än den som har problem med akne. Undersök därför att du köper en produkt som passar ditt behov.

Olika priser på hudkräm

En vanlig förpackning med hudkräm kan kosta allt mellan 40 kr till 250 kr för en förpackning mellan 200 till 500 ml. Dessa produkter finns på flera håll inom detaljhandeln, och vanliga kända märken brukar finnas i normalsorterade livsmedelsbutiker. Vill man ha något utöver det vanliga kan man behöva gå till utvalda butiker och återförsäljare för den specifika produkt man letar efter.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hälsa & Skönhet

Hårt arbete och bidrag på 315 000 kr räddade populärt skidspår

Foto: Genrébild.

DARLARNA. De populära skidspåren vid Djupdalsvägen mellan Garpenberg och Horndal lockar skidåkare från både när och fjärran. När spåren var i fara satte Team Pumpen SK in alla resurser och fick ihop de 315 000 kr som behövdes. Skidåkningen är säkrad och nu kan klubben erbjuda en ännu finare naturupplevelse och skidåkning med 12 km spår.

– Jägarna behöver använda Djupdalsvägen på vintern nu när vildsvinsstammen ökat och därför behövde vi hitta en ny lösning för våra skidspår. Sveaskog har upplåtit mark som gjorde att vi kunde börja gräva och göra nya spår. Ingen trodde egentligen att det skulle gå att få ihop så mycket pengar som 315 000 kr men efter hårt arbete lyckades vi, säger Paul Danielsson, ansvarig för spårpatrullen som gör spåren hos Team Pumpen SK.

Klubben har fått 125 000 kronor av Södra Dalarnas Sparbank, Länsstyrelsen har gett en bygdepeng på 75 000 kronor och Boliden har satsat 50 000 kronor. Utöver detta så har flera privatpersoner och företag bidragit med både material, tid och pengar. 

Lyckan är stor hos många att inte behöva åka till fjällen för att få en fin skidåkning. En av dem som åker mycket skidor är Anna Lundgren.

– För mig handlar Djupdalsvägen om skidspår i världsklass där jag slipper trängsel och får vara själv med skidorna och naturen. De här skidspåren är faktiskt en av anledningarna till varför jag och min familj flyttade till Fornby. Spåren hade rykte att vara bästa spåren inom en 2 timmars biltur från Stockholm, säger Anna.

Continue Reading

Hälsa & Skönhet

Samsung kan bli först med “blodsocker”-klocka

Samsung kan bli först med klocka som även mäter blodsocker.

Foto: Genrébild.

Tack vare ett forskarteam på MIT kan Samsung bli först ut med att kunna erbjuda blodsockermätning i en smart klocka, det uppger mobil.se och Diabetes Wellness Sverige i ett pressmeddelande.

Samsung ser ut att bli en av de första ut med en ny teknik för smarta klockor, nämligen att mäta blodsockernivå. Tekniken ska bli tillgänglig i Samsungs kommande Galaxy Watch 4 eller Galaxy Watch Active 3, eller båda.

Efter att ha fått sina klockor som kan mäta blodtryck och ta EKG-värden godkända av Ministry of Food and Drug safety i Sydkorea förra året så vill de nu alltså introducera möjligheten att mäta blodsocker. Något som skulle vara en stor hjälp för diabetiker, som då skulle kunna slippa ta multipla blodprover varje dag.

Tekniken baserar sig på något som kallas Ramanspektroskopi, vilket innebär att man belyser ett ämne med enfärgat ljus och sedan analyserar hur ämnet som belyses reagerar. Tekniken för att det här ska kunna användas för att mäta just blodsocker har tagits fram tillsammans med forskare på MIT. Det man gjort är att man lyckas öka exaktheten och känsligheten på mättekniken. Tekniken upptäcktes från början 1928 av professor C.V. Raman, men det krävdes många år innan man kunde effektivisera den.

Det sägs också att Apple håller på att ta fram samma funktion för sin kommande Apple Watch 7. Även fristående företag håller på att ta fram smarta klockor med den här tekniken. Vilken som kommer först återstår att se.

Continue Reading

Hälsa & Skönhet

G4 Cancer Cure vill arbeta mot aggressiv bröstcancer

Nu har de antagits till inkubatorn på Umeå Biotech Incubator.

Foto: Andreas Gradin.

Det nya projektet G4 cancer cure vill ta fram en ny behandling mot aggressiv bröstcancer. Nu har de antagits till inkubatorn på Umeå Biotech Incubator. – Vi är väldigt glada och ser framemot en spännande tid framöver. Detta är ett viktigt steg för oss i utvecklingen av vår produkt, säger docent Nasim Sabouri i ett pressmeddelande, en av de tre projektägarna.

Målsättningen för G4 cancer cure är att utveckla en ny behandling mot trippel-negativ bröstcancer. Bakom resultaten ligger mångårig forskning vid Umeå universitet, utförd av biokemisten Nasim Sabouri, kemisten Erik Chorell och cellbiologen Sjoerd Wanrooij. Projektledare för G4 cancer cure är Milada Jamroskovic, som har en bakgrund inom företagsekonomi.

– Trippel-negativ bröstcancer är en aggressiv cancertyp där prognosen är sämre än för andra former av bröstcancer. Vi har en ny prototyp av cancerläkemedel som effektivt dödar denna aggressiva bröstcancertyp genom att samtidigt slå mot två olika biologiska mekanismer kopplade till cancer, berättar Sjoerd Wanrooij.

Projektet har nu antagits till inkubatorn på Umeå Biotech Incubator, som hjälper lovande life science-idéer med finansiering, affärsstöd samt laboratorieutrustning och kontor.

– Det här är väldigt goda nyheter för oss. Det kommer innebära en lärorik period, där vi får utveckla vår produkt med starkt stöd från inkubatorns expertis, säger Erik Chorell.

Kontaktperson på Umeå Biotech Incubator blir affärscoachen Peter Jacobsson, som har lång erfarenhet av affärsstöd och läkemedelsutveckling.

– Det här är ett väldigt spännande cancerprojekt med lovande resultat som kan göra skillnad. Det har också fått bra respons och från potentiella kunder och investerare, så jag hoppas att vi på Umeå Biotech Incubator, tillsammans med vårt nätverk av kompetens inom läkemedels- och affärsutveckling, kan hjälpa projektet framåt i utvecklingen, säger Peter Jacobsson.

Fördelarna med G4 cancer cures nya behandlingsmetod är att biverkningarna reduceras, den skapar mindre risk för läkemedelsresistens och att produktionskostnaden är lägre än för andra behandlingsmetoder.

– Vi vill vidareutveckla vår prototyp för att kunna ta den hela vägen till läkemedelsutveckling och in på sjukhusen som ny behandlingsform. Vårt mål är att hjälpa så många som möjligt med behandling mot denna svåra cancersjukdom, säger Milada Jamroskovic och fortsätter:

– Tack vare briljant forskning och stödet från Umeå Biotech Incubator har vi goda chanser att lyckas.

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.