Connect with us

Hälsa & Skönhet

Innehåller hudkrämen skadliga ämnen? Det bör du veta om din hudkräm

Hudkrämer kan ibland innehålla kritiserade ämnen. Vilket hudkräm ska man välja? Vi reder ut begreppen.

Marknaden erbjuder många olika sorters hudkrämer av många olika karaktärer. Det finns krämer för allt från torr till fet hud, och för den som har problem med akne finns särskilda hudkrämer att köpa. Vilken hudkräm som är bäst för dig är den som erbjuder den effekt du önskar, det finns en del saker du därför bör ha i åtanke när du köper hudkräm.

I grunden är basinnehållet i alla hudkrämer detsamma, det vill säga vatten och fett. En lotion är en form av hudkräm med lite högre vatteninnehåll, vilket gör att den inte upplevs som lika kladdig. Hudkrämer innehåller i sin tur mer fett och får därför en annan konsistens. Dessa salvor och krämer är särskilt bra nattetid när det inte är lika bråttom att hudsalvan ska sjunka in i huden.

“I grunden är basinnehållet i alla hudkrämer detsamma, det vill säga vatten och fett.”

Det finns dock lite saker att tänka på när du köper hudsalva och hudkrämer.

Vissa av dem innehåller ämnen som inte alltid är så bra för kroppen. Det har faktiskt uppmärksammats en hel del, att vissa ämnen som ingår i vanlig hudkrämer och hudsalvor kritiserats av hudvårdsspecialister och läkare. Ofta är det hudkrämer som innehåller parabener och olika former av allergener som pekas ut. Parabener används som en sorts konserveringsmedel i krämen. Allergenerna är ofta parfymen, det vill säga luktämnena.

Undersök om hudkrämen innehåller…

  • Parfymämnen, som kan vara orsak till allergier.
  • Parabener
  • Silikon
  • Mineraloljor som kan täppa till hudens porer.

Parabener har t ex tidigare pekats ut som skadliga för kroppens hormoner, som allergeniska och som potentiell källa till testikelcancer. Varför det förekommer i hudkrämer beror på att det inte råder något konsensus om hur farligt parabener egentligen är. Vissa menar att det inte är så farligt. Såhär säger en hudforskare om parabener, när hon intervjuades i Expressen:

– Man kunde se brösttumörcelltillväxt efter att ha adderat parabener i provrör med dessa celler och även se ökad koncentration av parabener i brösttumörer, men man har inte fastställt om parabenerna har samma effekt in vivo, alltså när man applicerar parabener i en kräm på huden. Studien gjorde att många tillverkare och konsumenter inte längre ville använda det som konserveringsmedel.”

Så köper du rätt hudkräm

När Testfakta undersökte hudkrämer kom man fram till att de bästa återfuktarna inte alltid var de dyraste produkterna. Det bör man ha i åtanke när det är dags att köpa hudkräm. Billig hudkräm kan alltså vara lika bra som en dyr. Men när du köper hudkräm är det något annat som ofta är viktigare: att du köper en hudkräm som passar dina behov. Du bör definiera vad ditt behov är innan du köper hudkräm.

Har du t ex problem med torr hud? En åldrande hud? Akne? Den som har problem med akne ska kanske inte använda den fetaste hudkrämen, och någon som har problem med en åldrande hud kan behöva andra tillskott i sina produkter än den som har problem med akne. Undersök därför att du köper en produkt som passar ditt behov.

Olika priser på hudkräm

En vanlig förpackning med hudkräm kan kosta allt mellan 40 kr till 250 kr för en förpackning mellan 200 till 500 ml. Dessa produkter finns på flera håll inom detaljhandeln, och vanliga kända märken brukar finnas i normalsorterade livsmedelsbutiker. Vill man ha något utöver det vanliga kan man behöva gå till utvalda butiker och återförsäljare för den specifika produkt man letar efter.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hälsa & Skönhet

Karlstad får ny golfmässa: “Haft idéen i flera år”

Den 11-12 mars 2022 slås dörrarna till Scandinavian Golf Fair upp för första gången.

Foto: Pressmeddelande.

VÄRMLAND/DALARNA. Golfen har sett ett otroligt uppsving under pandemin, vilket inneburit fler besökare på golfbanorna. Nu startar Bryngfjorden GK och Karlstad GK, tillsammans med Karlstad CCC, en ny golfmässa.

Den 11-12 mars 2022 slås dörrarna till Scandinavian Golf Fair upp för första gången. Många utställare som bland andra Tietliest, Callaway, Corbra, och Garmin och en stor andel av de Värmländska klubbarna är redan klara och arbetet med att attrahera fler utställare fortsätter.

“- Idéen till en golfmässa fick jag för flera år sedan. Som inbiten golfare har jag saknat en mässa som riktar sig till mig som golfare. Vi satt redan i startgroparna med planeringen av mässan när pandemin slog till och nu känns det väldigt kul att vi äntligen får berätta om satsningen och att vi släpper biljetterna till mässan.” säger Jimmy Rönngren, projektledare på Karlstad CCC

“- Det känns fantastiskt att vara med och stötta en ny golfmässa i vår egen region. Vi ser med stolthet och stor förväntan fram emot starten på ett långt samarbete kring Scandinavian Golf Fair och att sätta Karlstad och Värmland på den svenska golfkartan.” säger Mathias Åhlberg, vd på Karlstad GK

En mässa för alla

Scandinavian Golf Fair riktar sig både till inbitna golfare och till de som är intresserade av att börja spela golf. Det kommer att finnas något för alla. Hårdvaruleverantörerna kommer att ha slagburar där man kan testa utrustning, i shopen finns många klädmärken representerade och Värmländska Golfförbundet kommer att finnas representerade på mässan och erbjuder aktiviteter för både barn och unga.

Continue Reading

Hälsa & Skönhet

VM-boxaren Klara Svensson stärker tjejers självkänsla med “Bootcamp by Klara”

Klara Svensson, flerfaldig VM-medaljör och världsmästare i proffsboxning, startar energifylld träningsweekend för tjejer.

Foto: Pressmeddelande.

Klara Svensson, flerfaldig VM-medaljör och världsmästare i proffsboxning, startar energifylld träningsweekend för tjejer som ett nytt koncept i Hässleholm, det uppger Room Republic i ett pressmeddelande. Det kommer bl a att innebära inspirerande helger med fokus på hälsosam mat, dryck, skratt och nya bekantskaper i samarbete med Hotel Statt Hässleholm.

Klara Svensson tar med sig sina gedigna färdigheter från en proffskarriär i boxning med flertalet mästerskapstitlar i den absolut världseliten. Stor disciplin, medveten kost och träning krävs både mentalt och fysiskt för att kunna prestera i en av världens tuffaste sport, ofta kantad av en mansdominerad miljö och hård jargong. Under helgen delar Klara med sig på ett brutalt och ärligt vis med stor portion humor vad hon har lärt sig efter mer än 15 år i ringen. På ett personligt och nära plan lyfter hon även vikten av mentalt välmående, hälsosam livsstil, kontraster och fördomar för kvinnor idag. Klara berättar:

-” Mitt syfte med denna träningshelg är ett ökat välmående, självförtroende och hälsa för tjejer och kvinnor. Med hjälp av min erfarenhet och träning inom kampsport, den mentala aspekten och mina egna personliga insikter före och efter jag avslutade min karriär, så vill jag skapa en plattform. Denna ska inkludera nya bekantskaper, träningspepp, inspiration och god mat. Det är alltså inte fokus på magrutor, men på att öka en positiv inställning till att känna glädje för träning av både kroppen och hjärnan.”

Praktiska boxningspass och fokus på hälsa.

Premiären för Bootcamp by Klara går av stapeln den 29-30 januari och även den 26-27 mars finns bokningsbart nu, fler datum kommer under året. En fullspäckad, inspirerande och fartfylld weekend med praktiskt boxningspass och styrketräning för alla nivåer (någon tidigare erfarenhet behövs ej). Samt fokus på hälsa och hur man finner inspirationen att ta fram ditt bästa jag och våga resa sig upp, utmana sig själv och testa sina egna gränser.

Continue Reading

Hälsa & Skönhet

Hårt arbete och bidrag på 315 000 kr räddade populärt skidspår

Foto: Genrébild.

DARLARNA. De populära skidspåren vid Djupdalsvägen mellan Garpenberg och Horndal lockar skidåkare från både när och fjärran. När spåren var i fara satte Team Pumpen SK in alla resurser och fick ihop de 315 000 kr som behövdes. Skidåkningen är säkrad och nu kan klubben erbjuda en ännu finare naturupplevelse och skidåkning med 12 km spår.

– Jägarna behöver använda Djupdalsvägen på vintern nu när vildsvinsstammen ökat och därför behövde vi hitta en ny lösning för våra skidspår. Sveaskog har upplåtit mark som gjorde att vi kunde börja gräva och göra nya spår. Ingen trodde egentligen att det skulle gå att få ihop så mycket pengar som 315 000 kr men efter hårt arbete lyckades vi, säger Paul Danielsson, ansvarig för spårpatrullen som gör spåren hos Team Pumpen SK.

Klubben har fått 125 000 kronor av Södra Dalarnas Sparbank, Länsstyrelsen har gett en bygdepeng på 75 000 kronor och Boliden har satsat 50 000 kronor. Utöver detta så har flera privatpersoner och företag bidragit med både material, tid och pengar. 

Lyckan är stor hos många att inte behöva åka till fjällen för att få en fin skidåkning. En av dem som åker mycket skidor är Anna Lundgren.

– För mig handlar Djupdalsvägen om skidspår i världsklass där jag slipper trängsel och får vara själv med skidorna och naturen. De här skidspåren är faktiskt en av anledningarna till varför jag och min familj flyttade till Fornby. Spåren hade rykte att vara bästa spåren inom en 2 timmars biltur från Stockholm, säger Anna.

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.