Connect with us

Mat, Nöje & Uteliv

Företag från Dalarna gör egen sprit – på spill från knäckebröd: “Funkar jättebra”

Efter lite inspiration från Shanghai föddes idén om en egen snaps – bryggd på knäckebröd!

Kulinariets Hemsida.

DALARNA. Kulinariet i Stora Skedvi ville göra något roligare än djurfoder av spillet som blir över vid allt knäckebrödsbak, det berättar Dalarnas Tidning. Efter lite inspiration från Shanghai föddes idén om en egen snaps – bryggd på knäckebröd!

Kulinariet är ett centrum för småskaligt mathantverk i den vackra bygden Stora Skedvi. Här kan besökaren få se när Skedvi Bröd gräddas för hand i vedeldade ugnar, handla delikatesser i saluhallen, eller fylla sin glasflaska med mjölk från byn eller äta en kulinarisk lunch i restaurangen. Och nu kan man köpa sin lokalbryggda snaps på Systembolaget, bryggd på samma ställe.

“– Det som är så roligt är att vi verkligen gör vår egen sprit, eller Jonas gör den, från början till slut. Väldigt få gör det i Sverige”, menar Anders på Kuliniariet i en intervju med DT. ” – Även de som säger att de gör det köper ändå in utländskt destillat och brygger vidare på det, men vi gör ju vår sprit från grunden.”

Fler nyheter än Snaps är på ingång.

Snapsen är inte den enda som Kulinariet planerat att släppa – ytterligare nyheter är på väg. Däribland kan nämnas en egen gin med tydlig knäckebrödssmak. 200 liter av deras akvavit ligger även på bourbonfat för att lagras och släppas lagom till jul, som en extragräddad variant av akvaviten.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mat, Nöje & Uteliv

Barnboksförfattare debuterar med ny bilderbok

Loke & Bea möter sandtrollet är en fin historia med högupplösta professionella illustrationer som har fått ett gott bemötande av en skara läsare.

Foto: Genrébild.

Förlaget Inubi har precis gett ut en bilderbok för barn i åldern 3-6 år som är skriven av Magnus Hellman och illustrerad av Nina Stadnik. Detta samarbete har resulterat i boken Loke & Bea möter sandtrollet, och har precis nått handeln och biblioteken i Sverige, vilket förlaget skriver i ett pressmeddelande.

Loke & Bea möter sandtrollet är en fin historia med högupplösta professionella illustrationer som har fått ett gott bemötande av en skara läsare. Boken handlar om Loke & Bea en dag på stranden och när de gräver råkar de väcka det arga sandtrollet som bor där. Därefter följer en rad händelser som är både roliga, upplysande och didaktiska.

Continue Reading

Mat, Nöje & Uteliv

God jul och gott nytt år till alla våra läsare

Tack för att du läser om nordliga Sveriges näringsliv och stödjer våra lokala företagare.

Vi vill önska God jul och gott nytt år till alla läsare, tack för att du följer den här sidan och näringslivet i nordliga Sverige. I dessa tider är det särskilt viktigt att stötta det lokala näringslivet.

Continue Reading

Mat, Nöje & Uteliv

Olof Högbergs-plaketten till Konsthall Tornedalens initiativtagare

Kulturentreprenören Gunhild Stensmyr får ta emot Norrlandsförbundets Olof Högbergs-plakett.

Kulturentreprenören Gunhild Stensmyr får ta emot Norrlandsförbundets Olof Högbergs-plakett för sitt arbete vid olika konstinstitutioner och för sitt uthålliga arbete med att skapa en konsthall i Tornedalen.

Plaketten delades ut till Gunhild Stensmyr i samband med kommunfullmäktige i Övertorneå måndagen den 9 november. Prisutdelare var bland andra regionpolitiker Anders Öberg, som är sammankallande i Norrbotten för Norrlandsförbundet.

– Det är med glädje och stor respekt för Gunhilds uthålliga och envisa arbete för en konsthall i Tornedalen som Norrlandsförbundet delar ut utmärkelsen. Gunhild blir en förebild för Norrbotten och visar att det ger resultat att drivas av en idé och ha en målbild, sade Anders Öberg vid utdelningen.

“En stark förkämpe för kulturen”

Motiveringen till priset lyder: “Gunhild Stensmyr är och har varit en stark förkämpe för kulturen. Bildkonsten har stått i fokus när Stensmyr verkat vid olika institutioner runt om i Sverige. Visionen om en konsthall i Vitsaniemi är nära sitt förverkligande”.

– Jag är mycket stolt och priset är lika mycket till Tornedalen som till mig och konsthallen. Tornedalen förtjänar synlighet och konsthallen kommer givetvis att betyda mycket för vår attraktion och stolta framtid, säger Gunhild Stensmyr.

Fakta:
Varje år delar Norrlandsförbundet ut hedersbelöningar för att premiera personer eller verksamheter som gjort förtjänstfulla insatser för Norrlands utveckling eller väsentligt bidragit till att norrländska förhållanden blivit uppmärksammade och gjort avtryck i omvärlden. Olof Högbergs-plaketten delas ut till en mottagare per Norrlandslän, för framstående kulturell gärning. Priset har delats ut sedan 1955 och bland tidigare mottagare från Norrbotten finns konstnären Lars Pirak och författaren Åsa Larsson.

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.