Connect with us

Mat, Nöje & Uteliv

Nu inleds friluftsfesten “Top of Malå”

Nu inleds friluftsfesten “Top of Malå” i Malå, Västerbotten.

Foto: Genrébild.

VÄSTERBOTTEN. Idag onsdag inleds Top of Malå, ett friluftsevenemang där uppgiften går ut på att besöka de bergstoppar som anges på ett toppkort. Om någon dag kommer kortet finnas att köpa i Malå samhälle hos Frendo och Skor & Sport,  samt Handlarn i Adak.

– Vi inväntar leverans från tryckeriet men på onsdag ska vi vandra upp på Tjamstan, så då har vi kortet på plats. Top of Malå startar alltså 8 juli och pågår till den sista oktober. Ibland gör vi mindre arrangemang i samband med toppvandring, men främst brukar man vandra och upptäcka på egen hand, säger Malin Johansson, Gold of Lapland.

Malin Johansson började arbeta för Gold of Lapland i Malå i höstas, och har vid flera tillfällen fått frågor om det inte går att starta Top of Malå.
– Så före midsommar ställde jag frågan till Maria Söderberg, en av Top of Arjeplogs grundare, hur man går till väga. Hon tyckte det lät jättekul och efter en del intensiva förberedelser ser vi nu fram emot startskottet. Med anledning av pandemin finns också riktlinjer som vi anpassar oss efter.

Hur har intresset varit?
– Jättebra överallt. Malå kommun, Malå sameby, lokala företag och förstås många invånare tycker det är jättekul att det händer något, kanske särskilt en sommar som den här.

Kortet med de tio topparna är gratis för den som är 15 år eller yngre. För andra kostar det 250 kr.
– Här har vi Mervärde Malå som samarbetspartner, så 50 kr per sålt kort går direkt till lokal utveckling, säger Malin Johansson. Även om Mervärde Malå är i fokus ser hon hur Top of Malå kan användas även i de två andra projekten hon jobbar med.

– Till exempel Handlarn i Adak är ett av ställena där man kommer att kunna köpa kortet. Butiken är också med i projektet Välkommen till bygden, så det blir intressant att se hur och om Top of Malå kan bidra där. För projektet Bärkraft kanske Top of Malå kan bli en plattform för att kommunicera med lokalsamhället på olika sätt.

Maria Söderberg är en av grundarna av Top of Arjeplog, som startades 2012.
– Vi som drog igång detta 2012 gillade alla att vandra i fjällen. Men så ville vi också sätta de mindre topparna på kartan. Vi tror på hållbar turism där lokalbefolkningen känner till sitt närområde. Det är en upptäcktsresa. Vi tjatar inte om att det är hälsosamt att vandra, det vet ju alla ändå.

Är det inte stor risk för nedskräpning?
– Inga vandrare skräpar ned, det är vår erfarenhet efter alla år. Istället plockar vi ibland upp skräp och det vanligaste skräpet är, tyvärr, ölburkar, men vi gissar att de i första hand kommit dit på vintern.

Hur känns det att starta upp i Malå?
– Spännande! Jag har kartsurfat och är mycket nyfiken på flera områden och berg. Gissar att det blir många nya bekantskaper och utbyte. Som toppvandrare kan man ju hitta andra att gå med. Det ska vara enkelt. Just vår Facebook-grupp i Arjeplog med 1 100 medlemmar betyder mycket för att hitta likasinnade.

Hur har det varit att hitta toppar i Malå?
– Inga problem alls! Här har vi ju samarbetat. Men en av de högsta topparna i kommunen fick vi stryka eftersom toppen var avstängd. Då är det bra att vi var på plats och såg hur det såg ut i terrängen med egna ögon.

På onsdag eftermiddag inleds Top of Malå med en promenad upp på Tjamstan.
– Maria och jag kommer vara uppe på toppen mellan 17-19. Då finns toppkortet till försäljning och så hoppas vi förstås på att få prata lite med de allra första vandrarna i Top of Malå, säger Malin Johansson. 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mat, Nöje & Uteliv

Barnboksförfattare debuterar med ny bilderbok

Loke & Bea möter sandtrollet är en fin historia med högupplösta professionella illustrationer som har fått ett gott bemötande av en skara läsare.

Foto: Genrébild.

Förlaget Inubi har precis gett ut en bilderbok för barn i åldern 3-6 år som är skriven av Magnus Hellman och illustrerad av Nina Stadnik. Detta samarbete har resulterat i boken Loke & Bea möter sandtrollet, och har precis nått handeln och biblioteken i Sverige, vilket förlaget skriver i ett pressmeddelande.

Loke & Bea möter sandtrollet är en fin historia med högupplösta professionella illustrationer som har fått ett gott bemötande av en skara läsare. Boken handlar om Loke & Bea en dag på stranden och när de gräver råkar de väcka det arga sandtrollet som bor där. Därefter följer en rad händelser som är både roliga, upplysande och didaktiska.

Continue Reading

Mat, Nöje & Uteliv

God jul och gott nytt år till alla våra läsare

Tack för att du läser om nordliga Sveriges näringsliv och stödjer våra lokala företagare.

Vi vill önska God jul och gott nytt år till alla läsare, tack för att du följer den här sidan och näringslivet i nordliga Sverige. I dessa tider är det särskilt viktigt att stötta det lokala näringslivet.

Continue Reading

Mat, Nöje & Uteliv

Olof Högbergs-plaketten till Konsthall Tornedalens initiativtagare

Kulturentreprenören Gunhild Stensmyr får ta emot Norrlandsförbundets Olof Högbergs-plakett.

Kulturentreprenören Gunhild Stensmyr får ta emot Norrlandsförbundets Olof Högbergs-plakett för sitt arbete vid olika konstinstitutioner och för sitt uthålliga arbete med att skapa en konsthall i Tornedalen.

Plaketten delades ut till Gunhild Stensmyr i samband med kommunfullmäktige i Övertorneå måndagen den 9 november. Prisutdelare var bland andra regionpolitiker Anders Öberg, som är sammankallande i Norrbotten för Norrlandsförbundet.

– Det är med glädje och stor respekt för Gunhilds uthålliga och envisa arbete för en konsthall i Tornedalen som Norrlandsförbundet delar ut utmärkelsen. Gunhild blir en förebild för Norrbotten och visar att det ger resultat att drivas av en idé och ha en målbild, sade Anders Öberg vid utdelningen.

“En stark förkämpe för kulturen”

Motiveringen till priset lyder: “Gunhild Stensmyr är och har varit en stark förkämpe för kulturen. Bildkonsten har stått i fokus när Stensmyr verkat vid olika institutioner runt om i Sverige. Visionen om en konsthall i Vitsaniemi är nära sitt förverkligande”.

– Jag är mycket stolt och priset är lika mycket till Tornedalen som till mig och konsthallen. Tornedalen förtjänar synlighet och konsthallen kommer givetvis att betyda mycket för vår attraktion och stolta framtid, säger Gunhild Stensmyr.

Fakta:
Varje år delar Norrlandsförbundet ut hedersbelöningar för att premiera personer eller verksamheter som gjort förtjänstfulla insatser för Norrlands utveckling eller väsentligt bidragit till att norrländska förhållanden blivit uppmärksammade och gjort avtryck i omvärlden. Olof Högbergs-plaketten delas ut till en mottagare per Norrlandslän, för framstående kulturell gärning. Priset har delats ut sedan 1955 och bland tidigare mottagare från Norrbotten finns konstnären Lars Pirak och författaren Åsa Larsson.

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.