Connect with us

Mat, Nöje & Uteliv

Nu inleds friluftsfesten “Top of Malå”

Nu inleds friluftsfesten “Top of Malå” i Malå, Västerbotten.

Foto: Genrébild.

VÄSTERBOTTEN. Idag onsdag inleds Top of Malå, ett friluftsevenemang där uppgiften går ut på att besöka de bergstoppar som anges på ett toppkort. Om någon dag kommer kortet finnas att köpa i Malå samhälle hos Frendo och Skor & Sport,  samt Handlarn i Adak.

– Vi inväntar leverans från tryckeriet men på onsdag ska vi vandra upp på Tjamstan, så då har vi kortet på plats. Top of Malå startar alltså 8 juli och pågår till den sista oktober. Ibland gör vi mindre arrangemang i samband med toppvandring, men främst brukar man vandra och upptäcka på egen hand, säger Malin Johansson, Gold of Lapland.

Malin Johansson började arbeta för Gold of Lapland i Malå i höstas, och har vid flera tillfällen fått frågor om det inte går att starta Top of Malå.
– Så före midsommar ställde jag frågan till Maria Söderberg, en av Top of Arjeplogs grundare, hur man går till väga. Hon tyckte det lät jättekul och efter en del intensiva förberedelser ser vi nu fram emot startskottet. Med anledning av pandemin finns också riktlinjer som vi anpassar oss efter.

Hur har intresset varit?
– Jättebra överallt. Malå kommun, Malå sameby, lokala företag och förstås många invånare tycker det är jättekul att det händer något, kanske särskilt en sommar som den här.

Kortet med de tio topparna är gratis för den som är 15 år eller yngre. För andra kostar det 250 kr.
– Här har vi Mervärde Malå som samarbetspartner, så 50 kr per sålt kort går direkt till lokal utveckling, säger Malin Johansson. Även om Mervärde Malå är i fokus ser hon hur Top of Malå kan användas även i de två andra projekten hon jobbar med.

– Till exempel Handlarn i Adak är ett av ställena där man kommer att kunna köpa kortet. Butiken är också med i projektet Välkommen till bygden, så det blir intressant att se hur och om Top of Malå kan bidra där. För projektet Bärkraft kanske Top of Malå kan bli en plattform för att kommunicera med lokalsamhället på olika sätt.

Maria Söderberg är en av grundarna av Top of Arjeplog, som startades 2012.
– Vi som drog igång detta 2012 gillade alla att vandra i fjällen. Men så ville vi också sätta de mindre topparna på kartan. Vi tror på hållbar turism där lokalbefolkningen känner till sitt närområde. Det är en upptäcktsresa. Vi tjatar inte om att det är hälsosamt att vandra, det vet ju alla ändå.

Är det inte stor risk för nedskräpning?
– Inga vandrare skräpar ned, det är vår erfarenhet efter alla år. Istället plockar vi ibland upp skräp och det vanligaste skräpet är, tyvärr, ölburkar, men vi gissar att de i första hand kommit dit på vintern.

Hur känns det att starta upp i Malå?
– Spännande! Jag har kartsurfat och är mycket nyfiken på flera områden och berg. Gissar att det blir många nya bekantskaper och utbyte. Som toppvandrare kan man ju hitta andra att gå med. Det ska vara enkelt. Just vår Facebook-grupp i Arjeplog med 1 100 medlemmar betyder mycket för att hitta likasinnade.

Hur har det varit att hitta toppar i Malå?
– Inga problem alls! Här har vi ju samarbetat. Men en av de högsta topparna i kommunen fick vi stryka eftersom toppen var avstängd. Då är det bra att vi var på plats och såg hur det såg ut i terrängen med egna ögon.

På onsdag eftermiddag inleds Top of Malå med en promenad upp på Tjamstan.
– Maria och jag kommer vara uppe på toppen mellan 17-19. Då finns toppkortet till försäljning och så hoppas vi förstås på att få prata lite med de allra första vandrarna i Top of Malå, säger Malin Johansson. 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mat, Nöje & Uteliv

Saltå Kvarn vann pris som “Årets HR-systemprojekt 2021”

Det är HerbertNathan & Co i samarbete med Forum4iT som för fjärde året i rad, delar ut pris för Årets HR-systemprojekt.

VÄSTERBOTTEN. Under en livesänd, digital prisutdelning av Årets HR-systemprojekt 2021 presenterades årets vinnare av det prestigefyllda priset Årets HR-systemprojekt, skriver man i ett pressmeddelande.

Det är HerbertNathan & Co i samarbete med Forum4iT som för fjärde året i rad, delar ut pris för Årets HR-systemprojekt. Priset går till den kund som tillsammans med sin systemleverantör genomfört den bästa implementeringen av ett nytt HR-system med en driftsättning under 2020/2021. Årets tre finalister var BolidenSaltå Kvarn och Diaverum tillsammans med sina systemleverantörer.

“Stolta och glada över priset”

Nu står det klart att det var Saltå Kvarn som skulle ta hem priset. Kicki Ahrén, HR-och löneansvarig på Saltå Kvarn berättar:

– Vi på Saltå Kvarn är otroligt stolta och glada över detta pris. Tillsammans med Kontek har vi lagt grunden för vår fortsatta digitaliseringsresa med ökad effektivitet och tidsbesparing högt på agendan. Med det nya HR-systemet får vi tydligare processer och därmed säkrare och smidigare hantering av hela vår personaladministration. Vår organisation är mycket nöjd och ser fördelarna med implementeringen av det nya systemet. Samarbetet med gänget på Kontek har fungerat utmärkt så vi är verkligen jättenöjda och stolta över att ha vunnit detta pris. 

Continue Reading

Mat, Nöje & Uteliv

Barnboksförfattare debuterar med ny bilderbok

Loke & Bea möter sandtrollet är en fin historia med högupplösta professionella illustrationer som har fått ett gott bemötande av en skara läsare.

Foto: Genrébild.

Förlaget Inubi har precis gett ut en bilderbok för barn i åldern 3-6 år som är skriven av Magnus Hellman och illustrerad av Nina Stadnik. Detta samarbete har resulterat i boken Loke & Bea möter sandtrollet, och har precis nått handeln och biblioteken i Sverige, vilket förlaget skriver i ett pressmeddelande.

Loke & Bea möter sandtrollet är en fin historia med högupplösta professionella illustrationer som har fått ett gott bemötande av en skara läsare. Boken handlar om Loke & Bea en dag på stranden och när de gräver råkar de väcka det arga sandtrollet som bor där. Därefter följer en rad händelser som är både roliga, upplysande och didaktiska.

Continue Reading

Mat, Nöje & Uteliv

God jul och gott nytt år till alla våra läsare

Tack för att du läser om nordliga Sveriges näringsliv och stödjer våra lokala företagare.

Vi vill önska God jul och gott nytt år till alla läsare, tack för att du följer den här sidan och näringslivet i nordliga Sverige. I dessa tider är det särskilt viktigt att stötta det lokala näringslivet.

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.