Connect with us

Hälsa & Skönhet

Skellefteå Lasarett fortsatt i topp bland AT-orterna i landet

Skellefteå lasarett rankas för andra året i rad som den tionde bästa AT-orten i landet.

Foto: Genrébild.

Skellefteå lasarett rankas för andra året i rad som den tionde bästa AT-orten i landet. Detta enligt Sveriges yngre läkares förening, Sylf, som för tjugonde året i rad rankar sjukhusen genom ett stort antal personliga enkäter. Årets lista visar även att Lycksele lasarett och Norrlands universitet klättrar i rankingen.

­– Det är väldigt glädjande och jag ser det som ett kvitto på att förbättringsarbetet tillsammans med klinikerna ger fortsatt goda resultat, säger Mona Burman, HR-konsult, Skellefteå lasarett.

För tre år sedan låg Skellefteå lasarett på 46:e plats i en jämförelse mellan 67 sjukhus. Ett medvetet arbete med att höja upplevelsen för AT-läkare tog då fart och enligt Mona Burman förklarar det sannolikt dagens resultat.

– Vi har ett AT-råd med representanter för AT-läkare, HR och studierektor, dit även kliniker bjuds in. De har ett stort engagemang och det tillsammans med en lösningsorienterad anda är viktiga framgångsfaktorer.

Storleken har betydelse

En annan bidragande faktor är att Skellefteå lasarett är ett förhållandevis litet sjukhus där beslutsvägarna är korta.

– Men det är givetvis viktigt att ständigt fokusera på att hitta förbättringsområden alldeles oavsett storlek, säger Mona Burman.

Rankingen baseras på frågor om introduktion, handledning, instruktion, utbildning och kollegialt stöd inom de fyra områden medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin.

– Det som gläder extra mycket är att samtliga svaranden anger att de skulle rekommendera lasarettet som arbetsplats och 72 procent av dem upplever att de kan påverka sin arbetsmiljö. Det är fantastiska siffror som vi ska göra vårt bästa för att bibehålla. Vi är på rätt väg, säger Mona Burman.

Målinriktat arbete

Också Anna Hedlund, övergripande AT-studierektor vid Skellefteå lasarett, menar att placeringen är ett resultat av att AT-organisationen i flera år har arbetat målinriktat med förbättringsarbeten där AT-läkarna själva varit delaktiga.

– Jag tror att många trivs bra och är nöjda med sin AT här i Skellefteå för att de känner sig sedda och får god handledning, samtidigt som de är nödvändiga och uppskattade medarbetare som gör ett viktigt jobb, säger hon.

– Alla kliniker och primärvården har egna AT-studierektorer som jag som övergripande studierektor har tät kontakt med, och det är där, ute på enheterna, som jobbet görs. AT-läkarnas utbildning och handledning utvärderas ständigt och vi strävar efter att alltid lära oss mer och bli bättre, förklarar Anna Hedlund.

När de nya AT-läkarna börjar i Skellefteå har de två veckor med introduktion på sjukhuset samt teoretiska och praktiska övningar i akut omhändertagande av olika typer av patientfall. Dessa övningar görs tillsammans med AT-läkare vid Lycksele lasarett, som klättrat tio platser på årets lista till plats 18.

– Bland annat gör samjouren på akuten, tillsammans med ST-läkare, att AT-läkarna bibehåller och befäster sin kunskap för att handlägga patienter med såväl medicinska, kirurgiska, ortopediska och psykiatriska problem, säger Mats Lundqvist, studierektor för AT-läkarna vid Lycksele lasarett.

– AT-läkarna uppskattar också att tjänstgöringstiden är 21 månader istället för 18, de hinner komma in i rutiner inom slutenvården, innan de gör sin primärvårdsplacering på hälsocentral och/eller sjukstuga, säger han.

Även Norrlands universitetssjukhus klättrar i årets ranking. Gemensamt för alla universitetssjukhus i landet är dock att de i regel rankas lägre än mindre sjukhusen och att jämföra det lilla och stora sjukhuset är därför svårt.

Stort arbete av AT-råd

AT i Umeå är till exempel tre månader kortare än i Lycksele och Skellefteå och en AT-läkare i Umeå tjänstgör på fyra olika kliniker inom kirurgiska specialiteter under 4,5 månader medan man i Lycksele gör en 6 månaders placering på kirurgkliniken.

– Att bli en i kollegiet och att kunna påverka sin arbetsmiljö är svårare eftersom AT-läkaren byter arbetsplats ofta. Dessutom ställer det stora krav på klinikerna att hinna med sitt utbildningsuppdrag då det inte bara är AT-läkare som tjänstgör utan även läkarstudenter och randande ST-läkare, säger Birgit Edman, AT-chef vid Norrlands universitetssjukhus.

– Men AT-råd och studierektorer på klinikerna i Umeå gör ett stort arbete och man kommunicerar årligen både AT-ranking och utvärdering från lokal AT-enkät i syfte att förbättra AT i Umeå som klättrat 12 platser sedan 2019, från plats 60 till plats 48, säger hon.

Sylfs AT-ranking 2020 bygger på svar från 2 030 läkare. Den finns att läsa i sin helhet här: https://slf.se/sylf/app/uploads/2020/09/at-rapporten-2020-inkl-frageformular-redigerad-och-reducerad.pdf

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hälsa & Skönhet

Karlstad får ny golfmässa: “Haft idéen i flera år”

Den 11-12 mars 2022 slås dörrarna till Scandinavian Golf Fair upp för första gången.

Foto: Pressmeddelande.

VÄRMLAND/DALARNA. Golfen har sett ett otroligt uppsving under pandemin, vilket inneburit fler besökare på golfbanorna. Nu startar Bryngfjorden GK och Karlstad GK, tillsammans med Karlstad CCC, en ny golfmässa.

Den 11-12 mars 2022 slås dörrarna till Scandinavian Golf Fair upp för första gången. Många utställare som bland andra Tietliest, Callaway, Corbra, och Garmin och en stor andel av de Värmländska klubbarna är redan klara och arbetet med att attrahera fler utställare fortsätter.

“- Idéen till en golfmässa fick jag för flera år sedan. Som inbiten golfare har jag saknat en mässa som riktar sig till mig som golfare. Vi satt redan i startgroparna med planeringen av mässan när pandemin slog till och nu känns det väldigt kul att vi äntligen får berätta om satsningen och att vi släpper biljetterna till mässan.” säger Jimmy Rönngren, projektledare på Karlstad CCC

“- Det känns fantastiskt att vara med och stötta en ny golfmässa i vår egen region. Vi ser med stolthet och stor förväntan fram emot starten på ett långt samarbete kring Scandinavian Golf Fair och att sätta Karlstad och Värmland på den svenska golfkartan.” säger Mathias Åhlberg, vd på Karlstad GK

En mässa för alla

Scandinavian Golf Fair riktar sig både till inbitna golfare och till de som är intresserade av att börja spela golf. Det kommer att finnas något för alla. Hårdvaruleverantörerna kommer att ha slagburar där man kan testa utrustning, i shopen finns många klädmärken representerade och Värmländska Golfförbundet kommer att finnas representerade på mässan och erbjuder aktiviteter för både barn och unga.

Continue Reading

Hälsa & Skönhet

VM-boxaren Klara Svensson stärker tjejers självkänsla med “Bootcamp by Klara”

Klara Svensson, flerfaldig VM-medaljör och världsmästare i proffsboxning, startar energifylld träningsweekend för tjejer.

Foto: Pressmeddelande.

Klara Svensson, flerfaldig VM-medaljör och världsmästare i proffsboxning, startar energifylld träningsweekend för tjejer som ett nytt koncept i Hässleholm, det uppger Room Republic i ett pressmeddelande. Det kommer bl a att innebära inspirerande helger med fokus på hälsosam mat, dryck, skratt och nya bekantskaper i samarbete med Hotel Statt Hässleholm.

Klara Svensson tar med sig sina gedigna färdigheter från en proffskarriär i boxning med flertalet mästerskapstitlar i den absolut världseliten. Stor disciplin, medveten kost och träning krävs både mentalt och fysiskt för att kunna prestera i en av världens tuffaste sport, ofta kantad av en mansdominerad miljö och hård jargong. Under helgen delar Klara med sig på ett brutalt och ärligt vis med stor portion humor vad hon har lärt sig efter mer än 15 år i ringen. På ett personligt och nära plan lyfter hon även vikten av mentalt välmående, hälsosam livsstil, kontraster och fördomar för kvinnor idag. Klara berättar:

-” Mitt syfte med denna träningshelg är ett ökat välmående, självförtroende och hälsa för tjejer och kvinnor. Med hjälp av min erfarenhet och träning inom kampsport, den mentala aspekten och mina egna personliga insikter före och efter jag avslutade min karriär, så vill jag skapa en plattform. Denna ska inkludera nya bekantskaper, träningspepp, inspiration och god mat. Det är alltså inte fokus på magrutor, men på att öka en positiv inställning till att känna glädje för träning av både kroppen och hjärnan.”

Praktiska boxningspass och fokus på hälsa.

Premiären för Bootcamp by Klara går av stapeln den 29-30 januari och även den 26-27 mars finns bokningsbart nu, fler datum kommer under året. En fullspäckad, inspirerande och fartfylld weekend med praktiskt boxningspass och styrketräning för alla nivåer (någon tidigare erfarenhet behövs ej). Samt fokus på hälsa och hur man finner inspirationen att ta fram ditt bästa jag och våga resa sig upp, utmana sig själv och testa sina egna gränser.

Continue Reading

Hälsa & Skönhet

Hårt arbete och bidrag på 315 000 kr räddade populärt skidspår

Foto: Genrébild.

DARLARNA. De populära skidspåren vid Djupdalsvägen mellan Garpenberg och Horndal lockar skidåkare från både när och fjärran. När spåren var i fara satte Team Pumpen SK in alla resurser och fick ihop de 315 000 kr som behövdes. Skidåkningen är säkrad och nu kan klubben erbjuda en ännu finare naturupplevelse och skidåkning med 12 km spår.

– Jägarna behöver använda Djupdalsvägen på vintern nu när vildsvinsstammen ökat och därför behövde vi hitta en ny lösning för våra skidspår. Sveaskog har upplåtit mark som gjorde att vi kunde börja gräva och göra nya spår. Ingen trodde egentligen att det skulle gå att få ihop så mycket pengar som 315 000 kr men efter hårt arbete lyckades vi, säger Paul Danielsson, ansvarig för spårpatrullen som gör spåren hos Team Pumpen SK.

Klubben har fått 125 000 kronor av Södra Dalarnas Sparbank, Länsstyrelsen har gett en bygdepeng på 75 000 kronor och Boliden har satsat 50 000 kronor. Utöver detta så har flera privatpersoner och företag bidragit med både material, tid och pengar. 

Lyckan är stor hos många att inte behöva åka till fjällen för att få en fin skidåkning. En av dem som åker mycket skidor är Anna Lundgren.

– För mig handlar Djupdalsvägen om skidspår i världsklass där jag slipper trängsel och får vara själv med skidorna och naturen. De här skidspåren är faktiskt en av anledningarna till varför jag och min familj flyttade till Fornby. Spåren hade rykte att vara bästa spåren inom en 2 timmars biltur från Stockholm, säger Anna.

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.