Connect with us

Hälsa & Skönhet

Skellefteå Lasarett fortsatt i topp bland AT-orterna i landet

Skellefteå lasarett rankas för andra året i rad som den tionde bästa AT-orten i landet.

Foto: Genrébild.

Skellefteå lasarett rankas för andra året i rad som den tionde bästa AT-orten i landet. Detta enligt Sveriges yngre läkares förening, Sylf, som för tjugonde året i rad rankar sjukhusen genom ett stort antal personliga enkäter. Årets lista visar även att Lycksele lasarett och Norrlands universitet klättrar i rankingen.

­– Det är väldigt glädjande och jag ser det som ett kvitto på att förbättringsarbetet tillsammans med klinikerna ger fortsatt goda resultat, säger Mona Burman, HR-konsult, Skellefteå lasarett.

För tre år sedan låg Skellefteå lasarett på 46:e plats i en jämförelse mellan 67 sjukhus. Ett medvetet arbete med att höja upplevelsen för AT-läkare tog då fart och enligt Mona Burman förklarar det sannolikt dagens resultat.

– Vi har ett AT-råd med representanter för AT-läkare, HR och studierektor, dit även kliniker bjuds in. De har ett stort engagemang och det tillsammans med en lösningsorienterad anda är viktiga framgångsfaktorer.

Storleken har betydelse

En annan bidragande faktor är att Skellefteå lasarett är ett förhållandevis litet sjukhus där beslutsvägarna är korta.

– Men det är givetvis viktigt att ständigt fokusera på att hitta förbättringsområden alldeles oavsett storlek, säger Mona Burman.

Rankingen baseras på frågor om introduktion, handledning, instruktion, utbildning och kollegialt stöd inom de fyra områden medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin.

– Det som gläder extra mycket är att samtliga svaranden anger att de skulle rekommendera lasarettet som arbetsplats och 72 procent av dem upplever att de kan påverka sin arbetsmiljö. Det är fantastiska siffror som vi ska göra vårt bästa för att bibehålla. Vi är på rätt väg, säger Mona Burman.

Målinriktat arbete

Också Anna Hedlund, övergripande AT-studierektor vid Skellefteå lasarett, menar att placeringen är ett resultat av att AT-organisationen i flera år har arbetat målinriktat med förbättringsarbeten där AT-läkarna själva varit delaktiga.

– Jag tror att många trivs bra och är nöjda med sin AT här i Skellefteå för att de känner sig sedda och får god handledning, samtidigt som de är nödvändiga och uppskattade medarbetare som gör ett viktigt jobb, säger hon.

– Alla kliniker och primärvården har egna AT-studierektorer som jag som övergripande studierektor har tät kontakt med, och det är där, ute på enheterna, som jobbet görs. AT-läkarnas utbildning och handledning utvärderas ständigt och vi strävar efter att alltid lära oss mer och bli bättre, förklarar Anna Hedlund.

När de nya AT-läkarna börjar i Skellefteå har de två veckor med introduktion på sjukhuset samt teoretiska och praktiska övningar i akut omhändertagande av olika typer av patientfall. Dessa övningar görs tillsammans med AT-läkare vid Lycksele lasarett, som klättrat tio platser på årets lista till plats 18.

– Bland annat gör samjouren på akuten, tillsammans med ST-läkare, att AT-läkarna bibehåller och befäster sin kunskap för att handlägga patienter med såväl medicinska, kirurgiska, ortopediska och psykiatriska problem, säger Mats Lundqvist, studierektor för AT-läkarna vid Lycksele lasarett.

– AT-läkarna uppskattar också att tjänstgöringstiden är 21 månader istället för 18, de hinner komma in i rutiner inom slutenvården, innan de gör sin primärvårdsplacering på hälsocentral och/eller sjukstuga, säger han.

Även Norrlands universitetssjukhus klättrar i årets ranking. Gemensamt för alla universitetssjukhus i landet är dock att de i regel rankas lägre än mindre sjukhusen och att jämföra det lilla och stora sjukhuset är därför svårt.

Stort arbete av AT-råd

AT i Umeå är till exempel tre månader kortare än i Lycksele och Skellefteå och en AT-läkare i Umeå tjänstgör på fyra olika kliniker inom kirurgiska specialiteter under 4,5 månader medan man i Lycksele gör en 6 månaders placering på kirurgkliniken.

– Att bli en i kollegiet och att kunna påverka sin arbetsmiljö är svårare eftersom AT-läkaren byter arbetsplats ofta. Dessutom ställer det stora krav på klinikerna att hinna med sitt utbildningsuppdrag då det inte bara är AT-läkare som tjänstgör utan även läkarstudenter och randande ST-läkare, säger Birgit Edman, AT-chef vid Norrlands universitetssjukhus.

– Men AT-råd och studierektorer på klinikerna i Umeå gör ett stort arbete och man kommunicerar årligen både AT-ranking och utvärdering från lokal AT-enkät i syfte att förbättra AT i Umeå som klättrat 12 platser sedan 2019, från plats 60 till plats 48, säger hon.

Sylfs AT-ranking 2020 bygger på svar från 2 030 läkare. Den finns att läsa i sin helhet här: https://slf.se/sylf/app/uploads/2020/09/at-rapporten-2020-inkl-frageformular-redigerad-och-reducerad.pdf

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hälsa & Skönhet

Hårt arbete och bidrag på 315 000 kr räddade populärt skidspår

Foto: Genrébild.

DARLARNA. De populära skidspåren vid Djupdalsvägen mellan Garpenberg och Horndal lockar skidåkare från både när och fjärran. När spåren var i fara satte Team Pumpen SK in alla resurser och fick ihop de 315 000 kr som behövdes. Skidåkningen är säkrad och nu kan klubben erbjuda en ännu finare naturupplevelse och skidåkning med 12 km spår.

– Jägarna behöver använda Djupdalsvägen på vintern nu när vildsvinsstammen ökat och därför behövde vi hitta en ny lösning för våra skidspår. Sveaskog har upplåtit mark som gjorde att vi kunde börja gräva och göra nya spår. Ingen trodde egentligen att det skulle gå att få ihop så mycket pengar som 315 000 kr men efter hårt arbete lyckades vi, säger Paul Danielsson, ansvarig för spårpatrullen som gör spåren hos Team Pumpen SK.

Klubben har fått 125 000 kronor av Södra Dalarnas Sparbank, Länsstyrelsen har gett en bygdepeng på 75 000 kronor och Boliden har satsat 50 000 kronor. Utöver detta så har flera privatpersoner och företag bidragit med både material, tid och pengar. 

Lyckan är stor hos många att inte behöva åka till fjällen för att få en fin skidåkning. En av dem som åker mycket skidor är Anna Lundgren.

– För mig handlar Djupdalsvägen om skidspår i världsklass där jag slipper trängsel och får vara själv med skidorna och naturen. De här skidspåren är faktiskt en av anledningarna till varför jag och min familj flyttade till Fornby. Spåren hade rykte att vara bästa spåren inom en 2 timmars biltur från Stockholm, säger Anna.

Continue Reading

Hälsa & Skönhet

Samsung kan bli först med “blodsocker”-klocka

Samsung kan bli först med klocka som även mäter blodsocker.

Foto: Genrébild.

Tack vare ett forskarteam på MIT kan Samsung bli först ut med att kunna erbjuda blodsockermätning i en smart klocka, det uppger mobil.se och Diabetes Wellness Sverige i ett pressmeddelande.

Samsung ser ut att bli en av de första ut med en ny teknik för smarta klockor, nämligen att mäta blodsockernivå. Tekniken ska bli tillgänglig i Samsungs kommande Galaxy Watch 4 eller Galaxy Watch Active 3, eller båda.

Efter att ha fått sina klockor som kan mäta blodtryck och ta EKG-värden godkända av Ministry of Food and Drug safety i Sydkorea förra året så vill de nu alltså introducera möjligheten att mäta blodsocker. Något som skulle vara en stor hjälp för diabetiker, som då skulle kunna slippa ta multipla blodprover varje dag.

Tekniken baserar sig på något som kallas Ramanspektroskopi, vilket innebär att man belyser ett ämne med enfärgat ljus och sedan analyserar hur ämnet som belyses reagerar. Tekniken för att det här ska kunna användas för att mäta just blodsocker har tagits fram tillsammans med forskare på MIT. Det man gjort är att man lyckas öka exaktheten och känsligheten på mättekniken. Tekniken upptäcktes från början 1928 av professor C.V. Raman, men det krävdes många år innan man kunde effektivisera den.

Det sägs också att Apple håller på att ta fram samma funktion för sin kommande Apple Watch 7. Även fristående företag håller på att ta fram smarta klockor med den här tekniken. Vilken som kommer först återstår att se.

Continue Reading

Hälsa & Skönhet

G4 Cancer Cure vill arbeta mot aggressiv bröstcancer

Nu har de antagits till inkubatorn på Umeå Biotech Incubator.

Foto: Andreas Gradin.

Det nya projektet G4 cancer cure vill ta fram en ny behandling mot aggressiv bröstcancer. Nu har de antagits till inkubatorn på Umeå Biotech Incubator. – Vi är väldigt glada och ser framemot en spännande tid framöver. Detta är ett viktigt steg för oss i utvecklingen av vår produkt, säger docent Nasim Sabouri i ett pressmeddelande, en av de tre projektägarna.

Målsättningen för G4 cancer cure är att utveckla en ny behandling mot trippel-negativ bröstcancer. Bakom resultaten ligger mångårig forskning vid Umeå universitet, utförd av biokemisten Nasim Sabouri, kemisten Erik Chorell och cellbiologen Sjoerd Wanrooij. Projektledare för G4 cancer cure är Milada Jamroskovic, som har en bakgrund inom företagsekonomi.

– Trippel-negativ bröstcancer är en aggressiv cancertyp där prognosen är sämre än för andra former av bröstcancer. Vi har en ny prototyp av cancerläkemedel som effektivt dödar denna aggressiva bröstcancertyp genom att samtidigt slå mot två olika biologiska mekanismer kopplade till cancer, berättar Sjoerd Wanrooij.

Projektet har nu antagits till inkubatorn på Umeå Biotech Incubator, som hjälper lovande life science-idéer med finansiering, affärsstöd samt laboratorieutrustning och kontor.

– Det här är väldigt goda nyheter för oss. Det kommer innebära en lärorik period, där vi får utveckla vår produkt med starkt stöd från inkubatorns expertis, säger Erik Chorell.

Kontaktperson på Umeå Biotech Incubator blir affärscoachen Peter Jacobsson, som har lång erfarenhet av affärsstöd och läkemedelsutveckling.

– Det här är ett väldigt spännande cancerprojekt med lovande resultat som kan göra skillnad. Det har också fått bra respons och från potentiella kunder och investerare, så jag hoppas att vi på Umeå Biotech Incubator, tillsammans med vårt nätverk av kompetens inom läkemedels- och affärsutveckling, kan hjälpa projektet framåt i utvecklingen, säger Peter Jacobsson.

Fördelarna med G4 cancer cures nya behandlingsmetod är att biverkningarna reduceras, den skapar mindre risk för läkemedelsresistens och att produktionskostnaden är lägre än för andra behandlingsmetoder.

– Vi vill vidareutveckla vår prototyp för att kunna ta den hela vägen till läkemedelsutveckling och in på sjukhusen som ny behandlingsform. Vårt mål är att hjälpa så många som möjligt med behandling mot denna svåra cancersjukdom, säger Milada Jamroskovic och fortsätter:

– Tack vare briljant forskning och stödet från Umeå Biotech Incubator har vi goda chanser att lyckas.

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.