Connect with us

Bygg Hem & Inredning

SBB Norden AB gör stor affär med Bodens kommun

Affären innebär bland annat att SBB förvärvar Medborgarhuset och större delen av kvarteret Enen.

Foto: Bodens kommun/KOMM.

Bodens kommun har tillsammans med Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) enats om ett utökat samarbete med stor bäring på Bodens stadskärna och sociala infrastruktur.

Affären innebär bland annat att SBB förvärvar Medborgarhuset och större delen av kvarteret Enen. Bägge förvärven är kopplade till omfattande åtaganden vad gäller investeringar i nybyggnation och renovering. Parallellt med detta köper SBB även Enter Galleria vilket möjliggör en helhetslösning för kommunens samtliga verksamheter i Medborgarhuset.

För Bodens kommun innebär affären en viktig och efterlängtad utveckling av stadskärnan både vad gäller boende i olika former men även i social infrastruktur. Medborgarhuset är Bodens största och mest centrala mötesplats och kulturhus, att Bodens kommun nu tillsammans med SBB möjliggör en ordentlig utveckling av Medborgarhuset är en nödvändighet för en fortsatt hållbar tillväxt.

Det innebär affären.

Affären innehåller ett flertal delar:

  • Förvärv av det så kallade Medborgarhuset för 31 mkr samt att investera ytterligare 69 mkr i fastigheten.
  • Förvärv av cirka 10 000 kvm BTA byggrätter i centrala Boden (kvarteret Enen) där SBB ska utveckla ett trygghetsboende om cirka 40 lägenheter med Boden Kommun som hyresgäst med 25-årigt hyresavtal samt bygga hyresrätter för egen förvaltning.
  • SBB och kommunen förlänger befintliga hyresavtal för tre äldreboenden.

– Det känns oerhört glädjande att vi tillsammans med SBB hittat en långsiktig lösning där vi nu kan få ytterligare fart på utvecklingen och byggandet i Boden. Det är stora och omfattande projekt som kommer att ta lite tid men som också kommer att göra en stor och positiv skillnad för oss Bodensare, säger Claes Nordmark, kommunalråd.

– Boden-Luleå regionen är en tillväxtregion där vi sedan tidigare har en stark position som vi ytterligare stärker i och med det fördjupade samarbetet med Bodens Kommun. Det känns väldigt spännande att kunna bidra till ett förbättrat kulturutbud i Boden i och med investeringarna i Medborgarhuset samt att bygga ett kommunalt trygghetsboende och hyresrätter i bästa läge mitt i city. Att vi tillsammans med kommunen även förlänger befintliga hyresavtal visar ytterligare på långsiktigheten i samarbetet med kommunen, säger Lars Thagesson, vice vd och operativ chef på Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bygg Hem & Inredning

Riksbyggen Fastighetsförvaltning satsar i norra Sverige

Från den 1 juni har Riksbyggens fastighetsförvaltning bildat ett nytt och större marknadsområde där Skellefteå, Luleå, Kiruna och Gällivare ingår.

Foto: Pressmeddelande/Riksbyggen.

Från den 1 juni har Riksbyggens fastighetsförvaltning bildat ett nytt och större marknadsområde där Skellefteå, Luleå, Kiruna och Gällivare ingår, genom ett samgående av två tidigare marknadsområden. Det skriver Riksbyggen i ett pressmeddelande.

Chef för nya Marknadsområde Norr blir Maritha Nordström som började på Riksbyggen som marknadsområdeschef i april.

– Hela norra delen av Sverige inne i en starkt expansiv fas med stora etableringar. På Riksbyggen stärker vi nu organisationen för att kunna utnyttja våra resurser på bästa sätt för att bli en ännu bättre samarbetspartner till våra kunder, säger Maritha Nordström.

Med det nya marknadsområdet kommer Riksbyggen att kunna erbjuda spetskompetens inom till exempel drift, energi och hållbarhet. Riksbyggens platskontor i Skellefteå, Luleå, Kiruna och Gällivare blir kvar även efter samgåendet. Verksamhet finns även på en rad andra orter inom marknadsområdet, till exempel i Boden, Kalix, Haparanda och Piteå. Marknadsområde Norr blir ett av Riksbyggens största marknadsområden.

– Vi tror på en stark lokal förankring och att finnas nära våra kunder. Vi vill också bidra i utvecklingen inom användande av digitala forum och att jobba mer med digitala verktyg, berättar Maritha.

Maritha började på Riksbyggen i april i år och blir nu chef över det nya och större marknadsområdet. Maritha har lång och bred ledarerfarenhet och kommer närmast från Samhall där hon arbetat som distriktschef för Norrbotten. Hon har också bakgrund från bland annat tillverkande industri där hon ansvarat för utvecklingsarbete inom olika produktområden, allt från elektronik- och trävarutillverkning till industrisömnad.

Continue Reading

Bygg Hem & Inredning

Peter på Glasproffsen visar hur fönster ska monteras

Dags att renovera fönstren? Peter på Glasproffsen ger sina bästa tips inför fönsterbytet eller renoveringen.

Texten redigeras. Fel på inläsning av text.

Continue Reading

Bygg Hem & Inredning

Tätskiktsmattan anpassad för nordiskt klimat

Sika lanserar ny tätskiktsmatta anpassad efter nordiska klimat.

Foto: Pressmeddelande.

Det svenska klimatet erbjuder speciella utmaningar med stora temperatursvängningar och stora variationer i väder och vind. Detta ställer stora krav på en SBS-modifierad takbeläggning när det gäller smidighet och flexibilitet i kyla, skriver Sika i ett pressmeddelande.

Nu presenterar företaget produkten SikaBit® PRO som de berättar är lämplig för ett nordiskt klimat med hög och korrekt kvalitet. Bland de nya produkterna finns tätskiktssystem anpassade för allt från hög- till låglutande tak, tak och terasser till innergårdar och parkeringsdäck.

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.