Connect with us

Industri & Verkstad

Frövifors Pappersbruksmuseum i ny kunskapsfilm om hållbarhet

Utvecklingsprojektet Bruk 2.0 har publicerat sin senaste kunskapsfilm om hållbar platsutveckling.

Foto: Ur filmen.

DALARNA. Utvecklingsprojektet Bruk 2.0 har publicerat sin senaste kunskapsfilm om hållbar platsutveckling – denna gång med fokus på Frövifors Pappersbruksmuseum och kultur- och naturmiljöer i Örebro län. Projektet Bruk 2.0 ska utveckla natur- och kulturmiljöer till besöksmål vid ett antal utvalda industrihistoriska platser i tre av Bergslagens län.

Kunskapsfilmen handlar om hur platsens historia kan skapa en hållbar platsutveckling. En kultur- och naturmiljö är rik på äkta berättelser som ger både kunskap och förståelse för vår historia och samtid. Men berättelserna sår även frön till nya upptäckter och är en viktig del när vi skapar en hållbar platsutveckling. Men för vem och varför berättar vi? Och hur kan vi med hjälp av våra berättelser forma en strategi och identitet i vår platsutveckling?

Filmen inleds med ett samtal mellan Mikael Tiderman (Frövifors Pappersbruksmuseum), Håkan Ceder (Destination Bergslagen) och Ulrika Nisser (moderator). Se hela filmen här:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Industri & Verkstad

Nu sker första spadtagen för Polarbröds nya fabrik

Nu har det första spadtaget tagits i Älvsbyn.

NORRBOTTEN. Efter den förödande branden i augusti förra året togs nyligen det första spadtaget för vad som ska bli Polarbröds nya bageri i Älvsbyn. Planen är att den första etappen av bageriet ska vara klar redan i oktober och att man då åter kommer att kunna känna doften av nybakat bröd i Älvsbyn.

– Spadtaget markerar en milstolpe för vår väg tillbaka efter branden. Många har bidragit till att vi redan nu kommit så långt och vi hade gärna samlats för att fira detta. Tyvärr är det inte möjligt på grund av coronapandemin men vi vill ändå uppmärksamma denna historiska dag, säger Karin Bodin, koncern-vd för Polarbröd.

I oktober ska den första etappen av bageriet vara klar. Då kommer konsumenterna att erbjudas ett större utbud av Polarbröds klassiska kakbröd.

– Att bygget av nytt bageri nu startat är otroligt glädjande, inte bara för Polarbröd utan också för hela Älvsbyns kommun, säger Tomas Egmark, kommunalråd i Älvsbyn.

Medverkade vid spadtaget gjorde bland annat koncern-vd Karin Bodin, Polarbröds vd Anders E Johansson, Älvsbyns kommunalråd Tomas Egmark, Polarbröds fastighetschef Jonas Holmgren, platschef Lilian Nilsson, projektchef David Greisman Lundberg samt Stefan Hortlund, fackordförande för Livsmedelsarbetare-förbundet.

Skräddarsydd utbildning för 17 medarbetare
I samband med första spadtaget startar också den nya skräddarsydda utbildningen ”Framtidens bagerimedarbetare”Eftersom det nya bageriet kommer att ha högre grad av teknik och automation kommer det att uppstå ett visst kompetensgap inom vissa områden. Utbildning är en möjlighet att kompetensutveckla Polarbröds uppsagda personal så att denna kompetens finns när det är dags att återanställa till hösten. Utbildningen är ett samarbete mellan Polarbröd, Arbetsförmedlingen och utbildningsföretaget Utbildning Nord.

– Jag är så glad över att gå den här utbildningen. Vi är alla otroligt taggade och ser så mycket fram emot när vi kommer se de första brödkakorna komma ut från ugnarna i Älvsbyn igen, säger Linda Eriksson, en av deltagarna på utbildningen.

Continue Reading

Industri & Verkstad

Selldén: “Vindkraften kräver bättre elnät”.

Per Selldén, chef för anslutningar industri och produktion på Ellevio, berättar om nya krav på elnätet.

Foto: Genrébild.

Vindkraftens tillväxt är mycket stark. På bara tio år har kraftslaget gått från en marginell betydelse för den svenska elproduktionen till att i dag stå för 12 procent. Elen är välkommen för att klara den omfattande elektrifieringen i samhället, samtidigt kommer expansionen inte utan medföljande krav. Utan elnät som kan möta upp den ökande vindkraften kommer utvecklingen att bromsas in.

– Vindkraften har gjort en fantastisk resa, tillväxttakten är otroligt stor, säger Per Selldén, chef för anslutningar industri och produktion på Ellevio.

Statistiken är talande. 2010 fanns det lite drygt 1 700 vindkraftsturbiner installerade i Sverige och de stod tillsammans för ungefär 2 200 megawatt effekt. När 2019 summerades var antalet turbiner över det dubbla – 4 100 och stod för över 9 000 megawatt. Det handlar alltså om betydligt fler turbiner, men också om en teknisk utveckling med större svepytor från rotorbladen, högre torn och effektivare turbiner.

Har hänt mycket på 10 år

– För tio år sedan var en nybyggd vindkraftpark på cirka 30 megawatt, i dag när en park byggs handlar det om storleksordningen 200 till 400 megawatt.

Och det stannar inte här. Per Selldén säger att vindkraftens tillväxt kommer att fortsätta. Politiken är tydlig i sin inriktning och investerarna har tydligt fokus.

– Investeringar i vindkraft är här för att stanna, stora investerare skyr olja och gas och siktar in sig på investeringar i förnybar energi, säger han.

Fokus på havsbaserad vind

Vindkraftsinvesterarna har nu börjat titta på den havsbaserade vindkraften. Här finns ett fokus från de stora investerarna som pensionsstiftelser och försäkringsbolag och där kommer vi att se stor tillväxt framöver, bedömer Per Selldén. Dessutom skapar EU:s strategi för den havsbaserade vindkraften tryck, målet är att gå från dagens 12 gigawatt i hela EU till 60 gigawatt 2030.

Men vindkraftens omfattande tillväxt skapar också nya utmaningar i energisystemet. En är att vindkraften är beroende av vädret för att kunna producera, så när efterfrågan på el blir större än vad vindkraften just då kan leverera behövs antingen lagringsmöjligheter av el eller annan elproduktion som kompletterar vindkraften.

Elnätskapaciteten en utmaning

En annan utmaning är att den nya produktionen etableras på platser dit det idag inte finns tillräckligt med elnätskapacitet. De tidigaste installationerna av vindkraftsparker var så små att elen därifrån kunde hanteras av lokalnätet. När parkerna blev större matades elen ut på regionnätet, men nu räcker oftast inte det till heller. Därför krävs i dag i regel anslutningar till stamnätet för att kunna hantera den stora effekt som många av dagens vindkraftparker producerar.

– Stamnätet behöver byggas ut för att klara av att ta hand om den nya elen från vindkraft, det är redan i dag fullt på flera platser. Svenska kraftnät har investeringsprogram igång, men risken är att elnätsutbyggnaden inte kommer på plats i tid, inte minst därför att de långsamma tillståndsprocesserna fördröjer investeringarna. Tiden det tar att få tillstånd måste kortas, det gäller även för regionnäten som behöver byggas ut för att kunna möta utbyggnaden av stamnätet, säger Per Selldén.

Polariseringen kring vindkraften 

Vindkraften väcker känslor och skapar polarisering, konstaterar Per Selldén. Han menar att samhället behöver komma bort från polariseringen, Sverige behöver helt enkelt ny elproduktion när efterfrågan på el ökar från bland annat transportsektorns elektrifiering och elintensiv industri. De utmaningar som vindkraften för med sig måste vi lösa, menar han.

– Samhället behöver visa acceptans både för nya elledningar och vindkraft eller annan ny elproduktion. Det är verktyg för att den önskade samhällsutvecklingen ska kunna fortsätta, med ökad elektrifiering inom såväl transporter och industrin som nya etableringar i form av datacenter och annan elintensiv verksamhet som vi vill attrahera till Sverige, säger Per Selldén.

Continue Reading

Industri & Verkstad

Enerco öppnar kontor i Stockholm: “Naturligt kliv”

Enerco utökar sin industrisaneringsverksamhet och etablerar sig i Stockholm.

Foto: Pressmeddelande.

GÄVLEBORG. Enerco utökar sin industrisaneringsverksamhet och etablerar sig i Stockholm. Nio medarbetare, varav en gruppchef har tillsvidareanställts. Satsningen ligger i linje med Enercos övergripande strategi om att alltid finnas nära kunderna.

Som ett led i att bredda kundbasen har Enerco nu etablerat sig i Stockholm. Den nya enheten är inriktad på vakuum- och högtrycksteknik och har sin bas i Norra Stockholm, med lokaler i Bro. Niklas Pettersson, vd för Enerco Group, menar att satsningen är ett naturligt steg för koncernen.

– Vi har redan kunder i den här regionen och därför är det ett naturligt kliv för oss att etablera oss där. Vi har gjort en rad investeringar, både i kompetenta medarbetare, maskiner och annan utrustning, som passar våra kunders behov. I det rådande världsläget känns det extra bra att kunna genomföra den här typen av framåtriktade satsningar, säger Niklas Pettersson.

Bredare partner inom saneringsområdet

Johnny Eriksson, som idag är kundansvarig för Enercos saneringsverksamhet i Avesta och Södertälje, kommer att vara ansvarig för verksamheten i Stockholm.

– Etableringen i Stockholm gör att vi kommer närmare några av våra kunder. I och med detta ökar vi också vår samlade kompetens inom vakuum- och högtrycksteknik och blir en ännu bredare partner inom saneringsområdet. Vi är otroligt glada och stolta över den här etableringen och satsningen, säger Johnny Eriksson.

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.