Connect with us

Bygg Hem & Inredning

Superaffär med SBB ger Skellefteå 1500 nya lägenheter

Bakgrunden till affären är den starka tillväxt som väntas i Skellefteå, med upp till 10 000 nya arbetstillfällen.

Foto: Pressmeddelande.

VÄSTERBOTTEN. Skellefteå kommun, Skebo och Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) genomför en stor affär som ger upp till 1 500 nya bostäder i Skellefteå. Totalt uppgår SBB:s investeringar och framtida planer till 4,3 miljarder kronor. Cirka 1,3 miljarder gäller förvärv av Skebos lägenheter på Morö Backe. Tre (3) miljarder är investeringar i nyproduktion bland annat kopplat till tilldelning av markanvisningar i Skellefteå och Bureå.

Bakgrunden till affären är den starka tillväxt som väntas i Skellefteå, med upp till 10 000 nya arbetstillfällen. Prognoser visar att 5 000 nya bostäder behöver byggas fram till år 2025.

– Vi har satt ett tydligt politiskt mål på 5000 nya bostäder fram till 2025. Detta tar oss en bra bit närmare det målet. Skellefteå får in ytterligare en långsiktig fastighetsägare som vill utveckla och tillhandahålla bostäder och vårt allmännyttiga bolag får medel att fortsätta satsa offensivt, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun i ett pressmeddelande.

Förvärvet på Morö Backe omfattar 766 hyreslägenheter och 123 lägenheter som hör till gruppboenden inom vård och omsorg.

– Det är en strategiskt viktig affär som gör Skebo till en än mer kraftfull motor i Skellefteås tillväxt. Försäljningen betyder att vi får utrymme att bygga fler nya bostäder, säger Harriet Classon, styrelseordförande i Skebo.

Övertagandet sker under förutsättning att Skellefteås kommunfullmäktige godkänner affären vid nästa möte den 17 november.

Affären omfattar också framtida investeringsplaner på cirka 3 miljarder, vilket motsvarar kostnaden för att bygga cirka 1500 lägenheter. Bland annat har SBB tilldelats markanvisningar på flera platser i Skellefteå samt Bureå.

­– Vi är fantastiskt glada över affären. Vi ser fram emot att vara en drivande aktör i Skellefteå under lång tid framöver. Denna affär, tillsammans med vår överenskommelse med Skellefteå kommun, möjliggör de framtidsinvesteringar vi sett fram emot i Skellefteå, säger SBB Nordens vd, Ilija Batljan.

Satsningarna kommer bland annat att genomföras i områden som Getberget, Eriksberg, Morö Backe, Sjungande Dalen, Söder torg samt Bureå. De är en fortsättning på bolagets engagemang i Skellefteå som även innefattar ägandet av Sara kulturhus och hotell.

För Skebos del innebär affären stora möjligheter till framtidssatsningar, framförallt genom nyproduktion, men också genom att kunna göra hållbara satsningar i befintligt bestånd.

– Skebo är en drivande aktör i Skellefteås utveckling. Vi har en hög efterfrågan på våra nyproduktioner och den utveckling Skellefteå står inför pekar på omfattande behov av nya bostäder. Försäljningen är en del av en satsning som möjliggör en utveckling i Skellefteå som både är ekonomisk, socialt och klimatmässigt hållbar. Vi är också säkra på att vi har hittat en köpare som vill utveckla området på Morö Backe och andra områden i Skellefteå ytterligare. SBB kommer nu att vara en av flera, starka långsiktiga aktörer i Skellefteå, säger Åsa Andersson, vd på Skebo.

Tillträdet på Morö Backe sker i början av januari nästa år.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bygg Hem & Inredning

Följ med när Anja och Filippa bygger sitt hållbara drömhus

Anja Pärson och Filippa Rådin har valt att bygga med IsoTimber som trästomme till sitt drömhus. Tidigt ställde de sig frågan – hur svårt är det att bygga hållbart?

Foto: Pressmeddelande.

JÄMTLAND. Anja Pärson och Filippa Rådin har valt att bygga med IsoTimber som trästomme till sitt drömhus. Tidigt ställde de sig frågan – hur svårt är det att bygga hållbart? Nu kan vi alla ta del av deras perspektiv och erfarenheter kring det, de vill visa på goda exempel hur man kan göra. Följ hela byggprocessen på deras Youtube-kanal och se bland annat hur de monterar IsoTimber och refererar till grundaren med ”Det är som att ha Gud på plats!”.

Som tidigare nämnts så är IsoTimber leverantör av husstommen till det byggprojekt som Anja Pärson och Filippa Rådin genomför nu under hösten och vintern. IsoTimber levererade färdiga väggelement, så kallade planelement, till byggplatsen. Monteringen av väggarna sköttes av en lokal byggfirma, men även Anja och Filippa skruvade såklart ihop väggen. Se avsnittet där IsoTimber monteras här: 
https://isotimber.se/referens-…

Det är en fantastiskt vacker plats på en strandtomt vid kusten utanför Umeå som de bygger huset på och de har ett filmteam med gedigen erfarenhet bakom sig. Producenten Simon Romanus har tidigare jobbat med Anja och inspelningen av husbygget sker successivt i takt med att projektets olika delar genomförs. Avsnitten publiceras allt eftersom de färdigställs och alla avsnitt visas på deras youtube-kanal här: https://www.youtube.com/…/UC3…/featured

– Det är smått otroligt faktiskt, nu syns IsoTimber i ytterligare en programserie! säger Mikael Östling, grundaren och innovatören av IsoTimber. Redan 2014 syntes vi in en TV4-produktion och förra året i både SVT’s Husdrömmar och TV4’s Grand Designs Sverige. I alla byggena har man valt vår stomme med tanke på miljön! Men det är första gången jag har blivit omnämnd med ”Det är som att ha Gud på plats”, säger Mikael och skrattar.

Både Filippa och Anja har vuxit upp nära naturen, berättar de i en intervju på TV4 Nyhetsmorgon, och att de gärna vill bidra till en mer hållbar värld om de kan genom sina namn. Hör dem själva berätta: ”Hus har blivit konsumtion – vårt ska vara hållbart” http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/13723309

– Det ska bli spännande att se vilka andra byggmaterial de väljer och vad deras erfarenheter blir under resans gång, säger IsoTimbers vd Erik Malm. Vi vet att de valde Koljern Nordic som grund, tillverkad av återvunnen glas och metall. Se en intervju med Anja här: https://www.youtube.com/watch?v=7TvD0tEtLfg Jag uppskattar verkligen när stjärnor visar vägen genom eget agerande som är till nytta för hela samhället, det är så positivt! avslutar Erik med.

Prenumerera på Affärsliv365

* indicates required

Continue Reading

Bygg Hem & Inredning

Nästan var femte nybyggt hus i oktober var ett Älvsbyhus

I början av december presenterades Byggfaktas statistik för den svenska småhusförsäljningen under oktober månad 2021 och Älvsbyhus visar ett strålande resultat.

Foto: Alvsbyhus.se

NORRBOTTEN. I början av december presenterades Byggfaktas statistik för den svenska småhusförsäljningen under oktober månad 2021 och Älvsbyhus visar ett strålande resultat. Av totalt 123st bygglovsansökningar var Älvsbyhus leverantör vilket innebär 22,5 % av den totala svenska marknaden. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Vi var otroligt stolta då vi fick september månads statistik med 19,5 % av den totala marknaden, då var vart femte bygglov i Sverige ett Älvsbyhus och nu närmar vi oss vart fjärde! Detta innebär att vi nu är större än OBOS med varumärkena Myresjöhus och Smålandsvillan (11,6 %) respektive Svensk Husproduktion med varumärkena Trivselhus, Movehome och LB Hus (11,3 %), säger Olov Granström försäljningschef Älvsbyhus.

Ackumulerat till och med oktober står Älvsbyhus för 12,8 % av den totala småhusmarknaden och är därmed hela 5,4 % över närmaste branschkollega (7,4 %).

Prenumerera gratis på Affärsliv365

* indicates required

Continue Reading

Bygg Hem & Inredning

Nytt förvaltnings-fokus på årets fastighetsmässa

Mässan bär av stapeln den 24:e – 25:e november på Kistamässan, och intresset för mötesplatsen är stort enligt arrangören.

Foto: Pressmeddelande.

GÄVLEBORG. Inför årets fastighetsmässa kommer konceptet ha ett fokus på förvaltning och utveckling av befintliga fastigheter. Mässan bär av stapeln den 24:e – 25:e november på Kistamässan, och intresset för mötesplatsen är stort enligt arrangören, det skriver man i ett pressmeddelande.

I över 10 år har FastighetsMässan varit en mötesplats där beslutsfattare från fastighetsbranschen träffar leverantörer inom drift, förvaltning, underhåll, energi, miljö, säkerhet och automation för att tillsammans skapa lönsamma fastigheter.

Stort behov av det fysiska mötet
Efter 18 månader av anpassning av hur och vart vi arbetar, social distansering och digitala möten är behovet av mötesplatsen stort, menar arrangören i ett pressmeddelande.

”Vi ser ett otroligt intresse från både leverantörer och verksamma inom fastighetsbranshen. Det är tydligt att det fysiska mötet som en mässa erbjuder, där man får ta del av produktnyheter, skapa nya kontakter och ta del av branschspecifika seminarier, uppskattas och är efterlängtat”, säger FastighetsMässans projektledare, Victoria Ahlberg.

På 2021 års upplaga av FastighetsMässan samlas nära 200 leverantörer som erbjuder produkter och tjänster inom förvaltning, drift och underhåll. Detta år är huvudtemat fastighetssäkerhet, olika säkerhetstekniska lösningar och de senaste produkterna för en säker och trygg fastighetsmiljö.

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.