Connect with us

Företagande

Han kan utses till årets företagare i Umeå

Mattias Matsson, Grundare och Koncern VD, Professionals Nord och One Group är nominerad till årets företagare i Umeå.

Foto: Pressmeddelande. Mattias Matsson t.v.

VÄSTERBOTTEN. Mattias Matsson, Grundare och Koncern VD, Professionals Nord och One Group är nominerad till årets företagare i Umeå. Det är Företagarna Umeå som delar ut priset för att synliggöra företagare som jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter, lägger ned tid och engagemang på sitt företagande och är en förebild i sitt ledarskap och sitt entreprenörskap, som bidrar till att Umeå är en bra plats att leva och verka på.

Hur känns det?

Det känns såklart jätteroligt, framförallt ett år som detta då de i många avseenden varit tufft för väldigt många människor.

Både IT-konsult- och bemanningsbranschen och gått väldigt tungt under året, hur har det gått för er?

Vi bestämde oss tidigt in i denna pandemi att agera på det sättet vi själva tyckte var rätt och inte titta allt för mycket på konkurrenter och omvärlden.

Så vi valde att inte fokusera på att skära kostnad utan på att öka intäkt och behålla jobb, vilket i efterhand visat sig vara helt rätt för oss, vi står nu otroligt starka inför 2021.

Vi har med Professionals Nord ökat omsättningen och gör nu en av Sveriges största satsningar någonsin inom bemanningsbranschen och ska täcka hela Norden inom 3 år, mer detaljerad info kommer inom kort.

Med One Group har vi anställt över 60 personer sedan i Februari och ökat omsättningen med 350 %.

Så jag kan inte säga annat än att jag är otroligt stolt över alla medarbetare som gjort ett helt fantastiskt jobb.

Vad beror det på att ni klarat er så bra?

Det är en enda avgörande faktor och det är att jag jobbar med dom överlägset bästa människorna runt om i hela Sverige!

Man ska se att det ”lyser” ur ögonen på dom man jobbar med då vet jag att jag jobbar med rätt människor, då kan vi vara snabbare, jobba med högre kvalité och erbjuda alla kunder skräddarsydda lösningar.

Vad händer framåt?

Jag jobbar för fullt med att rekrytera dom bästa människorna runt om i hela Sverige, vill du vara med och starta något av våra kontor vill jag komma i kontakt med dig.

Vi ska i båda bolagen jobba med extremt kraftig tillväxt för att skapa så många nya arbetstillfällen som det bara går, vara med och hjälpa Sverige ur den här pandemin och komma stärkta härifrån.

Fakta.
Övriga nominerade till priset Årets företagare i Umeå är:

Matti Larsson, Zordix
”Med engagemang och stora visioner har han modet att satsa på det han tror på. Han visar att ett bra team är A och O för att behålla kompetens i ett företag. Zordix har vuxit i såväl Umeå som internationellt, tack vare hans förmåga att se nya affärer i en ständigt föränderlig bransch.”

Raja Thorén, ThorenGruppen
”Med smittande kreativitet och en förmåga att involvera och se andra, hittar han lösningar på framtida utmaningar. Hans engagemang och vilja att göra gott för närings- och föreningsliv, samt företagets starka tillväxt, gör honom till en god förebild för Umeås företagare.”

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Företagande

I korthet: 5 snabba nycklar till ökad försäljning i småföretag

Kort artikel: Fem nycklar för att stärka din försäljningsprocess.

Foto: Genrébild.

Går det trögt med försäljningen? Här kommer fem snabba nycklar som kanske kan påminna om några viktiga faktorer bakom alla lyckade säljprocesser. Tycker du om artikeln får du gärna dela den!

  • Var mer långsiktig – tänk på att affärer tar tid, så ge inte upp för snabbt. Det kan ibland krävas upp till 5-8 nej innan kunden säger ja. Satsa på att stärka dina relationer och finnas där för kunden när det är dags att göra affär.
  • Kommunicera med klarhet – det ska inte vara svårt för kunden att förstå ditt erbjudande och vad som särskiljer dig från dina konkurrenter, se till att jobba på din pitch och kunna den såväl att du kan rabbla igenom den även om det sker efter att ha blivit väckt mitt i natten.
  • Ta reda på vilka kunder som passar dig och vad som är din målgrupp – och använd informationen för att hitta fler liknande företag som sannolikt står närmare en affär med dig än andra prospekts. Det kallas för ”tvillingkunder” och kan definitivt öka din pricksäkerhet.
  • Gå in för att sälja i allt ni gör – utan försäljning kommer det nämligen att gå åt h-vete. Ni bedriver inte välgörenhet, ni måste få betalt för era tjänster, annars kommer företaget inte att gå runt och krascha.
  • Glöm inte bort att följa upp – se nyckel ett igen, det duger inte att ge upp efter ett, två eller tre försök. Inom B2B kan det krävas upp mot tio försök innan du bearbetat kunden tillräckligt mycket för en försäljning. Ge inte upp så lätt.

Continue Reading

Företagande

Ejendals vann Årets exportleverantör: “Ständig utveckling”

Dalarna Business utsåg Ejendals till vinnare i kategorin “Årets Exportleverantör”.

Fredrik Sand. Foto: Pressmeddelande.

DALARNA. Som en av de mest lysande stjärnorna på Dalarna Business himmel under Stjärngalan 2021, lös Ejendals som vinnare i kategorin Årets Exportleverantör. Ejendals har, över tre generationer i Leksand, tillverkat och sålt högkvalitativa skyddsprodukter under varumärkena Tegera (handskar) och Jalas (skor). Och trots den pandemi som vi befinner oss i har Ejendals lyckats med bedriften att kraftigt expandera i Europa. Allt i syfte att bli stört på hand- och fotskydd.

I tuff konkurrens från övriga nominerade är Ejendals enormt stolta över vinsten, vilken av Dalarna Business motiverades med ”Genom ständig produktutveckling skyddar företagets produkter både händer och fötter i många branscher och marknader. Att expandera sin försäljning i flera marknader kan kräva både säkra och snabba fötter, inte minst under en pandemi, men det passar företaget som handen i handsken”

Ejendals VD Fredrik Sand är självklart både överväldigad och glad över vinsten. Han berättar att priset är resultatet av hårt arbete med dedikerat fokus under en längre tid.
– ”Det är fantastiskt att få leda Ejendals spännande resa, med nya marknader och potentiella affärsmöjligheter. Samtidigt som vi behåller vårt starka fotfäste som marknadsledande i Norden. En av de största anledningarna”, menar Fredrik, ”är Ejendals fantastiska personal. Vi har haft turen att fått behålla samt anställa framstående medarbetare inom viktiga specialistområden, något som gör en väsentlig skillnad i vår bransch. Och tillsammans med arbetet av nutida design, ergonomi/komfort och hållbarhet har vi lyckats skapa nyckelfaktorer som ligger till grund för framgången avseende internationell export. ”

Fredrik fortsätter ”Stjärngalan är en av Dalarnas största affärsutmärkelser, där Dalarna Business lyfter fram och främjar intelligent framåtanda och innovation från Dalarnas region. Att ha vunnit ett så prestigefyllt pris i en sådan konkurrensutsatt miljö gör det här priset ännu mer speciellt.”

FAKTA.

Som bolag grundades Ejendals av familjen Ejendal i Leksand, Dalarna, för mer än 70 år sedan och har en rik historia av uppfinningsrikedom och drivkraft. Med kompetenta och engagerade medarbetare, fantastiska idéer och nya koncept kring säkerhet och komfort, är Ejendals stolta över att kunna ta sitt erbjudande till resten av världen. Främst baserat på Ejendals vision att ”Skydda händer och fötter”, som i realiteten innebär att alla som arbetar med riskutsatta yrken ska komma hem med friska och hela händer och fötter.

Continue Reading

Företagande

Expansion Obbola – nytt stort projekt hos SCA

Ökande efterfrågan på förpackningsmaterial gör att SCA investerar hela 7,5 miljarder kronor vid linerbruket i Obbola.

Foto: Patrick Trädgårdh / Pressmeddelande SCA.

VÄSTERBOTTEN. Ökande efterfrågan på förpackningsmaterial gör att SCA investerar hela 7,5 miljarder kronor vid linerbruket i Obbola. Åtgärder i massafabriken och framförallt i pappersbruket – som får en helt ny pappersmaskin – innebär att kapaciteten kan höjas från dagens 450000 till 725000 ton liner årligen, det skriver Kjell-Arne Larsson i ett pressmeddelande.

SCA har investerat stort under senare år. Framförallt tänker vi på projektet hos SCA Östrand där kapaciteten att producera massa i stort sett fördubblades tack vare projekt Helios. Där investerades 7,8 miljarder kronor i ny maskinutrustning och infrastruktur, och detta färdigställdes 2018. Nu genomförs en nästan lika stor investering i Obbola.

Två typer av massa

Här tillverkas idag Kraftliner och Eurokraft i ytviktsområdet 100–200 gram/kvadratmeter baserade på sulfatmassa. Produktionen i brukets enda pappersmaskin PM 1 ligger på 450000 ton årligen. Både färsk fiber och returfiber används i linern. Man har en linje för jungfrulig massa och två linjer för returmassa. På fabriken finns bland annat också en sodapanna, en biobränsleeldad panna och en turbinanläggning som producerar ungefär 60 procent av det egna elbehovet.

Fabriken i Obbola är relativt välinvesterad och modern. All befintlig maskinutrustning ligger inte på en kapacitet motsvarande dagens 450000 ton/år, utan har redan nu betydligt högre kapacitet. Uppgraderingar behövs här och var och den mest genomgripande åtgärden i ”Expansion Obbola” är att ersätta den gamla pappersmaskinen.

De investeringar som SCA tidigare har genomfört i Obbola har varit strategiska och inriktade på möjligheterna till expansion. År 2007 togs en ny sodapanna i bruk. Två år senare var det dags för helt ny indunstningsanläggning. År 2011 förbättrades grönluthanteringen och 2013 installerades ny vitlutberedning. Företaget har reinvesterat och investerat i renseriet vid flera tillfällen, bland annat med ny barktrumma 2012 och ny inmatningstransportör 2015.

Samma år driftsattes också ett nytt kokeri som levererades av Valmet enligt 2-kärlskonceptet CompactCooking G2™ med ett ImpBin förimpregneringskärl och en kokare. Kokeriet gav en massa som både är renare och har jämnare kvalitet än tidigare.

Efterfrågan

Det nu aktuella investeringspaketet genomförs mot bakgrund av ökande efterfrågan på liner till wellpappförpackningar. Internethandeln kräver mer förpackningsmaterial, och även inom industrin och i grossistleden är efterfrågan stor.

– Världsmarknaden för papper och kartong sammantagna är 450 miljoner ton per år och av detta utgörs 160 miljoner ton av containerboard, berättar Per Strand, som är projektdirektör för Expansion Obbola. Efterfrågan på containerboard har under en längre tid växt med tre procent per år.

Linern från SCA har bra yta för tryck, har hög styrka och klarar svängningar i temperatur och fukthalt. Därför har den stor framgång bland annat inom livsmedelsindustrin där linern dessutom uppfyller hygienkraven.

Uppgraderingar

För att klara massaförsörjningen till nya pappersmaskinen görs en del uppgraderingar i massalinjerna. Fabrikens vedlinje är redan välinvesterad. Här krävs enbart några smärre åtgärder, främst i form av en ny barkpress.

Det fem år gamla kokeriet dimensionerades från början med sikte på höjning av kapaciteten. Någon utbyggnad behövs inte nu.

– Kokeriet har gått bra och är väl inkört, visserligen på en lägre produktionsnivå, men vi ser ingen fara med dess kapacitet inför Expansion Obbola, säger Per Strand.

På fiberlinjen behövs endast utbyggnad med ett ytterligare och avslutande tvättsteg. Brunmassatvätten kommer att förbättras genom att lägga till en Valmet TwinRoll-press i brunmassan före pappersmaskinens lagringstorn.

Massafabrikens nuvarande två linjer för returmassa kommer ett ersättas med en ny. De befintliga linjerna byggdes på 1970-talet och moderniserades på 1990-talet (OCC-linjer Old Corrugated Containers). Nya linjen konstrueras genom kombination av välkända processer i form av upplösare, silar, virvelrenare med mera. Precis som idag kommer balad returwell att användas som råvara. Den Eurokraft som tillverkas har jungfrulig fiber på ena sidan och cirka 70 procent returfibrer på andra sidan. Kraftlinern består huvudsakligen av jungfrulig fiber.

Kemikalieåtervinningen

Massafabrikens indunstningsanläggning byggdes 2009 och då med överkapacitet. Nu krävs endast komplettering med ett tvättsteg för att anläggningen ska klara kapaciteten för Expansion Obbola.

Sodapannan som bara har tretton år på nacken – och därmed en lång återstående livslängd – kommer att uppgraderas utan att därför ändra dimensionerna i själva pannan. Men det kommer att krävas nya motorer och fläktar, ombyggnad av luftregistren och nya rökgaskylare bland annat.

Utrustningarna för grönlut- och vitlutberedningarna är redan väl investerade och kommer att klara den planerade nya kapaciteten.

Brukets två mesaugnar kommer att ersättas med en ny med viss överkapacitet i relation till målet med Expansion Obbola. Nya ugnen kommer att använda biobränsle (träpulver) i stället för som tidigare eldningsolja. Därmed undviks koldioxidutsläpp på 20000 ton per år. Samma typ av mesaugn har tidigare installerats hos SCA Östrand och SCA Munksund.

Valmet som levererar nya mesaugnen uppger att den får en kapacitet på 220 ton bränd kalk per dygn. I konstruktionen ingår ett OptiDisc-kalkslamfilter och en flashtork för torkning av kalkslammet samt en högeffektiv roterande kylare.

Pappersmaskin 2

Maskinhallen för den nya pappersmaskinen PM 2 uppförs i ett nytt område, som tidigare härbärgerade förråd och en väg och delvis ligger utanför industriområdets tidigare avgränsning. Hallen byggs 300 meter lång och 54 meter bred för PM 2 som blir cirka 250 meter lång.

Leverantör av den nya pappersmaskinen är Voith. Den kommer att ha samma bredd som idag – vilket är 10,2 meter – och tillverka liner i samma ytviktsområde. För att klara högre kapacitet kommer maskinhastigheten därmed att vara högre, 1300 meter per minut i stället för 900. Hur mycket jungfrulig respektive returmassa som den kommer att behöva beror på efterfrågan av Kraftliner respektive Eurokraft.

– Vi får en stor flexibilitet med nya maskinen och erbjuds också möjligheter att kunna tillverka nya produkter i framtiden, berättar Per Strand. Maskinen får High End teknik och blir All In Digitalized. Det finns ingen exakt referens i världen, men de olika huvudkomponenterna används redan i produktion på olika håll, så det blir ändå robust och beprövad teknik som maskinen blir sammansatt av. Den blir unik i världen bland maskiner som tillverkar kraftliner.

SCA har tillsammans med Voith valt de bästa tekniska lösningarna från andra maskiner, där dessa i många fall kompletterats med ny teknik efterhand. Hos SCA Obbola kommer High End teknik att vara på plats redan från början. Detta gäller bland annat profilstyrning av inloppslåda och ånglåda samt installation av flera skopressar.

— Vi använder allt av det bästa som finns att tillgå till den nya maskinen. Omfattande bestyckning med sensorer och full digitalisering innebär att vi får goda möjligheter till både processoptimering och tillståndsbaserat underhåll, avslutar Per Strand.

Etapper

Nya pappersmaskinen ska betjänas från ett nytt separat kontrollrum som kommer att bli ett vidbyggt annex till maskinhallen och med insyn i denna. Under projekttiden utbildas operatörerna och kan då träna i en simulator – bland annat genom att sätta på sig VR-glasögon som hämtar information från den senast uppdaterade 3D-modellen av pappersmaskinen.

Expansion Obbola kommer att färdigställas i etapper:
• Sodapanna och fiberlinje maj 2021
• Mesaugn årskifte 2021/22
• Externrening sommaren 2022
• Pappersmaskin inledning av 2023
• Returfiberlinje sommaren 2023


FAKTA
Expansion Obbola
Kapacitetshöjning från 450000 till 725000 ton liner
Tidplan: 2019–2023
Byggherre: SCA
Konsulter: SwecoEuroconAFRY m.fl.
Byggentreprenör: Peab
Maskinleverantör: VoithValmet och Andritz
Värde: 7,5 miljarder kronor

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.