Connect with us

Ekonomi

Barbro Renkel tillförordnas som ny vd för eXpression Umeå

Företagsinkubatorns tidigare vd Marlene Johansson går vidare till en forskartjänst inom RISE.

Foto: Maria Persson.

Det står nu klart att Barbro Renkel tillförordnas som ny VD för företagsinkubatorn eXpression Umeå från och med 1 januari 2021. Barbro har tidigare arbetat som senior affärsutvecklare inom organisationen och har erfarenhet av innovationssystemet och den kreativa sektorn på regional, nationell och internationell nivå. Företagsinkubatorns tidigare vd Marlene Johansson går vidare till en forskartjänst inom RISE.

– Det känns både inspirerande och roligt att vidareutveckla det som Marlene initierat under eXpression Umeås tre senaste år. Den kreativa sektorn i Umeå har aldrig varit mer intressant och spännande. Det är företagare som ständigt ligger i framkant, utvecklar nya affärsmodeller och på ett naturligt sätt tar ansvar för en hållbar utveckling. Som inkubator för dessa progressiva näringar blir det därför extra viktigt att fortsätta utveckla och utmana oss själva. Det arbetet ser jag framemot att leda, säger Barbro Renkel.

För närvarande involverar eXpression Umeås verksamhet cirka 90 företag i olika faser och omges av ett starkt nätverk av både lokala kreatörer och samarbetspartners från alla samhällets sektorer. Inkubatorn har varit med om en snabb tillväxt och under den senaste tiden tagit plats som en stark nationell aktör i branschen.

– eXpression Umeå har under Marlenes ledning tagit position som en av Sveriges ledande inkubatorer för de konstnärliga, kulturella och kreativa näringarna. Genom att vi nu internt tillförordnat Barbro Renkel som ny vd skapas goda möjligheter att bibehålla en kontinuitet i verksamheten samtidigt som vi arbetar med bolagets långsiktiga utvecklingsplan och färdriktning. Det känns spännande att fortsätta arbetet tillsammans med Barbro och det starka teamet av medarbetare, säger Roland Carlsson, styrelseordförande, eXpression Umeå.

Marlene Johansson går vidare till en forskartjänst inom RISE där hon kommer arbeta med forskning som rör den kreativa sektorn samt axla rollen som projektledare för ett framtida europeiskt kunskaps- och innovationsprogram (KIC) för de kulturella och kreativa näringarna.

– Barbro är helt rätt person att leda eXpression Umeå mot nya framgångar. Hon har lång erfarenhet av innovationssystemet och har varit med och byggt upp verksamheten från start. För mig har detta varit ett drömjobb, att tillsammans med fantastiska människor utveckla inkubatorn och vara en del av den kreativa och inkluderande miljö som eXpression Umeå är. Jag vill verkligen lyckönska Barbro och hela teamet. Jag ser framemot att vi tillsammans fortsätter bidra till Umeås och regionens kreativa sektor. Tillsammans är vi starka, säger Marlene Johansson, nuvarande vd vid eXpression Umeå.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ekonomi

Svenska IoT-uppfinningen Aqvify tar in kapital från börsjättar

Grundarna av Acast, Adlibris och Apotea investerar i den svenska IoT-uppfinningen Aqvify, som är en svensk start-up.

Foto: Genrébild.

GÄVLEBORG. Grundarna av Acast, Adlibris och Apotea investerar i den svenska IoT-uppfinningen Aqvify, som är en svensk start-up, berättar företaget i ett pressmeddelande.

Aqvify ger enligt företaget sina kunder full kontroll på vattentillgång, vattennivå, grundvattennivå, vattenförbrukning och vatteninflöde i dricksvattenbrunnar. Mätdatan presenteras i ett lättförståeligt format via en app.

Aqvify är en patentansökt IoT-lösning skapad av uppfinnaren Rikard Tidala. Bolaget reser nu kapital från bland annat entreprenörerna bakom Acast, Adlibris, och Apotea. Kapitalet skall användas för att öka försäljningen av lösningen samt vidareutveckla produkten.

Continue Reading

Ekonomi

Ny tävling för hushåll som vill leva mer hållbart

Nu söker Skellefteå kommun deltagare till Minimeringsmästarna, en tävling i att konsumera mindre och minska sitt avfall.

Foto: Genrébild.

VÄSTERBOTTEN. Är du sugen på att leva mer hållbart, göra en insats för miljön och samtidigt delta i ett kul mästerskap? Nu söker Skellefteå kommun deltagare till Minimeringsmästarna, en tävling i att konsumera mindre och minska sitt avfall.

Minimeringsmästarna är en nationell tävling för hushåll som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket, skriver man i ett pressmeddelande. I ett års tid får deltagare chans att inspireras till hur de kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen. Tävlingen börjar i september 2021 och drivs nationellt av Göteborgsregionen med stöd från Avfall Sverige. I Skellefteå drivs tävlingen av kommunens avdelning för Avfall i samarbete med Energi- och klimatrådgivningen.

Hela projektet fokuserar på vilka möjligheter som finns med en hållbar livsstil, snarare än vad man inte får göra. Det ska kännas roligt och enkelt att minska på sitt avfall.

I Sverige konsumerar vi som om det fanns 4,2 jordklot och slänger 467 kg avfall per person varje år. Minimeringsmästarna är en tävling som vill inspirera svenska hushåll till att konsumera mer hållbart, minska på sitt avfall och förstå att de har möjlighet att påverka i klimatfrågan.

Så går det till

Under ett år får deltagarna ses på träffar med fem olika teman. Utifrån dessa teman ska deltagarna genomföra olika utmaningar, så som att testa second hand eller laga mat på rester, och samtidigt sprida sina erfarenheter via sociala medier. De får poäng för hur de genomför sina utmaningar och hur mycket de minskar sitt avfall.

– Vi är superpeppade när vi nu arrangerar det lokalt för första gången. Kanske bor den blivande svenska mästaren i avfallsminimering i vår kommun? Alla som deltar blir vinnare oavsett och vi kommer att ha roligt på kuppen!, säger Katarina Bergsten, projektledare för Minimeringsmästarna i Skellefteå kommun.

Continue Reading

Ekonomi

Nordlo förvärvar Acon: “Ökar vår kompetens inom handel”

För en tid sedan blev det känt att IT-bolaget Nordlo förvärvar driftleverantören Acon.

Acon, IT-driftsleverantören som har haft stark tillväxt och flera år i rad vunnit utmärkelsen Superföretag av Veckans affärer blir en del av Nordlo som är en ledande Nordisk IT- och digitaliseringspartner. I och med förvärvet stärker Nordlo sin position på den nordiska IT-marknaden.

– Förvärvet av Acon ökar vår kompetens inom främst handel och tillverkande industri där Acon har ett djupt och brett branschspecifikt kunnande som byggts upp och förfinats under många år. Bolaget har även en mycket imponerande kundlista och en kultur som stämmer väl överens med Nordlos, säger Fredrik Almén, koncernchef Nordlo.

Acon som grundades 2001, har idag 54 anställda på två orter och över 200 kunder över hela landet inom bland annat handel, SaaS och tillverkande industri. Acons erbjudande som är centrerat kring IT-drift till fast pris matchar väl med Nordlos erbjudande inom digitalisering för vardag och framtid.

– Acon delar Nordlos värderingar om att vara nära sina kunder, agera med hjärtat och att vara en flexibel och kompetent digitaliseringspartner. Detta kommer gynna både befintliga och nya kunder inom båda bolagen framöver, säger Fredrik Almén.

Medarbetare erbjuds bli delägare

Acon leds idag av VD Johan Bålhammar som i och med transaktionen också blir delägare i Nordlo – i linje med Nordlos strategi att medarbetare bjuds in att bli delägare i koncernen.

– Som en del av Nordlo kommer vi bli en ännu starkare aktör, med bättre geografisk närvaro och bredare kompetens. Våra medarbetare får även en ökad möjlighet att utvecklas och göra mästerskap vilket är en viktig värdering som vi delar med Nordlo. Vi har genom åren stöttat våra kunder att nå sin fulla digitala potential genom ett nära partnerskap. Tillsammans med Nordlo fortsätter vi utveckla kunderna med större möjligheter och ett starkare erbjudande, säger Johan Bålhammar, VD på Acon

Johannes Jaxow, en av Acons ägare, är nöjd med att de funnit ett nytt hem för Acon där bolaget ges stora möjligheter att fortsätta utvecklas.

– Bolaget bildades för 20 år sedan och en av framgångsfaktorerna har varit vår entreprenörsbakgrund präglad av nära relationer, strategiska beslut och en stark vilja att alltid fortsätta utvecklas, det här blir nästa kapitel för bolaget och den resan gör vi tillsammans med Nordlo. Dessutom kommer Acons kompetenta medarbetare att bli en del av ett större sammanhang med möjlighet till delägarskap i koncernen, säger Johannes Jaxow.

Förvärvet innebär att Acon blir en del av Nordlo, som därmed växer till ca 740 medarbetare och kontor på 41 orter i Sverige och Norge.

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.