Connect with us

Hälsa & Skönhet

G4 Cancer Cure vill arbeta mot aggressiv bröstcancer

Nu har de antagits till inkubatorn på Umeå Biotech Incubator.

Foto: Andreas Gradin.

Det nya projektet G4 cancer cure vill ta fram en ny behandling mot aggressiv bröstcancer. Nu har de antagits till inkubatorn på Umeå Biotech Incubator. – Vi är väldigt glada och ser framemot en spännande tid framöver. Detta är ett viktigt steg för oss i utvecklingen av vår produkt, säger docent Nasim Sabouri i ett pressmeddelande, en av de tre projektägarna.

Målsättningen för G4 cancer cure är att utveckla en ny behandling mot trippel-negativ bröstcancer. Bakom resultaten ligger mångårig forskning vid Umeå universitet, utförd av biokemisten Nasim Sabouri, kemisten Erik Chorell och cellbiologen Sjoerd Wanrooij. Projektledare för G4 cancer cure är Milada Jamroskovic, som har en bakgrund inom företagsekonomi.

– Trippel-negativ bröstcancer är en aggressiv cancertyp där prognosen är sämre än för andra former av bröstcancer. Vi har en ny prototyp av cancerläkemedel som effektivt dödar denna aggressiva bröstcancertyp genom att samtidigt slå mot två olika biologiska mekanismer kopplade till cancer, berättar Sjoerd Wanrooij.

Projektet har nu antagits till inkubatorn på Umeå Biotech Incubator, som hjälper lovande life science-idéer med finansiering, affärsstöd samt laboratorieutrustning och kontor.

– Det här är väldigt goda nyheter för oss. Det kommer innebära en lärorik period, där vi får utveckla vår produkt med starkt stöd från inkubatorns expertis, säger Erik Chorell.

Kontaktperson på Umeå Biotech Incubator blir affärscoachen Peter Jacobsson, som har lång erfarenhet av affärsstöd och läkemedelsutveckling.

– Det här är ett väldigt spännande cancerprojekt med lovande resultat som kan göra skillnad. Det har också fått bra respons och från potentiella kunder och investerare, så jag hoppas att vi på Umeå Biotech Incubator, tillsammans med vårt nätverk av kompetens inom läkemedels- och affärsutveckling, kan hjälpa projektet framåt i utvecklingen, säger Peter Jacobsson.

Fördelarna med G4 cancer cures nya behandlingsmetod är att biverkningarna reduceras, den skapar mindre risk för läkemedelsresistens och att produktionskostnaden är lägre än för andra behandlingsmetoder.

– Vi vill vidareutveckla vår prototyp för att kunna ta den hela vägen till läkemedelsutveckling och in på sjukhusen som ny behandlingsform. Vårt mål är att hjälpa så många som möjligt med behandling mot denna svåra cancersjukdom, säger Milada Jamroskovic och fortsätter:

– Tack vare briljant forskning och stödet från Umeå Biotech Incubator har vi goda chanser att lyckas.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hälsa & Skönhet

Hårt arbete och bidrag på 315 000 kr räddade populärt skidspår

Foto: Genrébild.

DARLARNA. De populära skidspåren vid Djupdalsvägen mellan Garpenberg och Horndal lockar skidåkare från både när och fjärran. När spåren var i fara satte Team Pumpen SK in alla resurser och fick ihop de 315 000 kr som behövdes. Skidåkningen är säkrad och nu kan klubben erbjuda en ännu finare naturupplevelse och skidåkning med 12 km spår.

– Jägarna behöver använda Djupdalsvägen på vintern nu när vildsvinsstammen ökat och därför behövde vi hitta en ny lösning för våra skidspår. Sveaskog har upplåtit mark som gjorde att vi kunde börja gräva och göra nya spår. Ingen trodde egentligen att det skulle gå att få ihop så mycket pengar som 315 000 kr men efter hårt arbete lyckades vi, säger Paul Danielsson, ansvarig för spårpatrullen som gör spåren hos Team Pumpen SK.

Klubben har fått 125 000 kronor av Södra Dalarnas Sparbank, Länsstyrelsen har gett en bygdepeng på 75 000 kronor och Boliden har satsat 50 000 kronor. Utöver detta så har flera privatpersoner och företag bidragit med både material, tid och pengar. 

Lyckan är stor hos många att inte behöva åka till fjällen för att få en fin skidåkning. En av dem som åker mycket skidor är Anna Lundgren.

– För mig handlar Djupdalsvägen om skidspår i världsklass där jag slipper trängsel och får vara själv med skidorna och naturen. De här skidspåren är faktiskt en av anledningarna till varför jag och min familj flyttade till Fornby. Spåren hade rykte att vara bästa spåren inom en 2 timmars biltur från Stockholm, säger Anna.

Continue Reading

Hälsa & Skönhet

Samsung kan bli först med “blodsocker”-klocka

Samsung kan bli först med klocka som även mäter blodsocker.

Foto: Genrébild.

Tack vare ett forskarteam på MIT kan Samsung bli först ut med att kunna erbjuda blodsockermätning i en smart klocka, det uppger mobil.se och Diabetes Wellness Sverige i ett pressmeddelande.

Samsung ser ut att bli en av de första ut med en ny teknik för smarta klockor, nämligen att mäta blodsockernivå. Tekniken ska bli tillgänglig i Samsungs kommande Galaxy Watch 4 eller Galaxy Watch Active 3, eller båda.

Efter att ha fått sina klockor som kan mäta blodtryck och ta EKG-värden godkända av Ministry of Food and Drug safety i Sydkorea förra året så vill de nu alltså introducera möjligheten att mäta blodsocker. Något som skulle vara en stor hjälp för diabetiker, som då skulle kunna slippa ta multipla blodprover varje dag.

Tekniken baserar sig på något som kallas Ramanspektroskopi, vilket innebär att man belyser ett ämne med enfärgat ljus och sedan analyserar hur ämnet som belyses reagerar. Tekniken för att det här ska kunna användas för att mäta just blodsocker har tagits fram tillsammans med forskare på MIT. Det man gjort är att man lyckas öka exaktheten och känsligheten på mättekniken. Tekniken upptäcktes från början 1928 av professor C.V. Raman, men det krävdes många år innan man kunde effektivisera den.

Det sägs också att Apple håller på att ta fram samma funktion för sin kommande Apple Watch 7. Även fristående företag håller på att ta fram smarta klockor med den här tekniken. Vilken som kommer först återstår att se.

Continue Reading

Hälsa & Skönhet

Prisbelönt djurförsäkring byter namn och bildar nytt varumärke

Den prisbelönta djurförsäkringsaktören Bought By Many Ltd presenterar idag sitt nya varumärke i Sverige: ”ManyPets”.

Foto: Genrébild.

Den prisbelönta djurförsäkringsaktören Bought By Many Ltd presenterar idag sitt nya varumärke i Sverige: ”ManyPets”. Namnbytet följer en imponerande tillväxt för den brittiska försäkringsutmanaren som efter framgången i Storbritannien lanserade hund- och kattförsäkring i Sverige 2019. Idag försäkrar de sammanlagt över 270 000 hundar och katter, och i Sverige toppar deras hundförsäkring Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av hundförsäkring 2020, det berättar företaget i ett pressmeddelande.

Företagets stora fokus på innovativ teknik och att lyssna till djurägarnas behov har resulterat i försäkringslösningar och service som är bättre anpassade för dagens hund- och kattägare, deras behov och livsstil. Idag erbjuder företaget skydd som tidigare inte varit tillgängligt i Sverige, som exempelvis lika villkor oavsett ras eller ålder, tillägg för tidigare besvär, fast självrisk från 0 kr och Sveriges högsta ersättning för veterinärvård – upp till 140 000 kr.

Det nya namnet ManyPets speglar företagets specialistområde – att erbjuda unika försäkringar för hundar och katter. Namnbytet är en del av en bredare strategi för företagets vidareutveckling i Sverige.

Från Bought By Many till ManyPets

”Vårt nya namn är ett av många steg vi tar för att fortsätta vår utveckling och etablering Sverige och uppnå en djupare relation med våra svenska kunder. Hela vår verksamhet bygger på att lyssna och agera på kundernas behov. Under vårt första verksamma år i Sverige har vi varit extra uppmärksamma på vad vi kan förenkla och förbättra i våra produkter och service. Det nya namnet ManyPets är ett gensvar på kundernas feedback och det visar tydligt vad vi specialiserar oss på – försäkring för hund och katt.” säger Catharina Gehrke, VD på ManyPets.

Flyttar verksamheten till svensk filial

ManyPets meddelar även att man i samband med namnbytet flyttar över verksamheten till sin svenska filial “ManyPets Filial”. Filialen har tillstånd och står under direkt tillsyn av Finansinspektionen och finns registrerad på Finansinspektionens webbplats och i Bolagsverkets register över försäkringsförmedlare.

”Att innan Brexit flytta över till en svensk filial är viktig för oss som företag, eftersom det säkerställer en smidig övergång, så att vi kan fortsätta leverera samma fantastiska service som våra kunder både uppskattar och förväntar sig. Dessutom öppnar det upp möjligheter för våra internationella expansionsplaner.” fortsätter Catharina.

I maj 2020 tog Bought By Many Ltd in en serie C-finansieringsrunda motsvarande 940 miljoner kronor för att fortsätta sin internationella expansion. Flytten till ManyPets Filial och det nya svenska varumärket påverkar inte försäkringsleverantörens produktutbud eller prissättning.

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.