Connect with us

Industri & Verkstad

Selldén: “Vindkraften kräver bättre elnät”.

Per Selldén, chef för anslutningar industri och produktion på Ellevio, berättar om nya krav på elnätet.

Foto: Genrébild.

Vindkraftens tillväxt är mycket stark. På bara tio år har kraftslaget gått från en marginell betydelse för den svenska elproduktionen till att i dag stå för 12 procent. Elen är välkommen för att klara den omfattande elektrifieringen i samhället, samtidigt kommer expansionen inte utan medföljande krav. Utan elnät som kan möta upp den ökande vindkraften kommer utvecklingen att bromsas in.

– Vindkraften har gjort en fantastisk resa, tillväxttakten är otroligt stor, säger Per Selldén, chef för anslutningar industri och produktion på Ellevio.

Statistiken är talande. 2010 fanns det lite drygt 1 700 vindkraftsturbiner installerade i Sverige och de stod tillsammans för ungefär 2 200 megawatt effekt. När 2019 summerades var antalet turbiner över det dubbla – 4 100 och stod för över 9 000 megawatt. Det handlar alltså om betydligt fler turbiner, men också om en teknisk utveckling med större svepytor från rotorbladen, högre torn och effektivare turbiner.

Har hänt mycket på 10 år

– För tio år sedan var en nybyggd vindkraftpark på cirka 30 megawatt, i dag när en park byggs handlar det om storleksordningen 200 till 400 megawatt.

Och det stannar inte här. Per Selldén säger att vindkraftens tillväxt kommer att fortsätta. Politiken är tydlig i sin inriktning och investerarna har tydligt fokus.

– Investeringar i vindkraft är här för att stanna, stora investerare skyr olja och gas och siktar in sig på investeringar i förnybar energi, säger han.

Fokus på havsbaserad vind

Vindkraftsinvesterarna har nu börjat titta på den havsbaserade vindkraften. Här finns ett fokus från de stora investerarna som pensionsstiftelser och försäkringsbolag och där kommer vi att se stor tillväxt framöver, bedömer Per Selldén. Dessutom skapar EU:s strategi för den havsbaserade vindkraften tryck, målet är att gå från dagens 12 gigawatt i hela EU till 60 gigawatt 2030.

Men vindkraftens omfattande tillväxt skapar också nya utmaningar i energisystemet. En är att vindkraften är beroende av vädret för att kunna producera, så när efterfrågan på el blir större än vad vindkraften just då kan leverera behövs antingen lagringsmöjligheter av el eller annan elproduktion som kompletterar vindkraften.

Elnätskapaciteten en utmaning

En annan utmaning är att den nya produktionen etableras på platser dit det idag inte finns tillräckligt med elnätskapacitet. De tidigaste installationerna av vindkraftsparker var så små att elen därifrån kunde hanteras av lokalnätet. När parkerna blev större matades elen ut på regionnätet, men nu räcker oftast inte det till heller. Därför krävs i dag i regel anslutningar till stamnätet för att kunna hantera den stora effekt som många av dagens vindkraftparker producerar.

– Stamnätet behöver byggas ut för att klara av att ta hand om den nya elen från vindkraft, det är redan i dag fullt på flera platser. Svenska kraftnät har investeringsprogram igång, men risken är att elnätsutbyggnaden inte kommer på plats i tid, inte minst därför att de långsamma tillståndsprocesserna fördröjer investeringarna. Tiden det tar att få tillstånd måste kortas, det gäller även för regionnäten som behöver byggas ut för att kunna möta utbyggnaden av stamnätet, säger Per Selldén.

Polariseringen kring vindkraften 

Vindkraften väcker känslor och skapar polarisering, konstaterar Per Selldén. Han menar att samhället behöver komma bort från polariseringen, Sverige behöver helt enkelt ny elproduktion när efterfrågan på el ökar från bland annat transportsektorns elektrifiering och elintensiv industri. De utmaningar som vindkraften för med sig måste vi lösa, menar han.

– Samhället behöver visa acceptans både för nya elledningar och vindkraft eller annan ny elproduktion. Det är verktyg för att den önskade samhällsutvecklingen ska kunna fortsätta, med ökad elektrifiering inom såväl transporter och industrin som nya etableringar i form av datacenter och annan elintensiv verksamhet som vi vill attrahera till Sverige, säger Per Selldén.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Industri & Verkstad

Kaunis Iron slår tillbaka mot kritik: “Det sprids lögner”

Företrädare för gruvbolaget Kaunis Iron uppger att det “sprids en djupt felaktig bild av gruvindustrins ekonomiska påverkan på lokalsamhället”.

Foto: Genrébild.

I den debattartikel skriver företrädare för gruvbolaget Kaunis Iron att det “sprids en djupt felaktig bild av gruvindustrins ekonomiska påverkan på lokalsamhället”.

Bland exemplen menar företaget t ex uppgifter om att vinsterna lämnar regionen och landet och att skatteintäkter därför skulle utebli. Företaget menar att det är direkt felaktigt och ger exempel på att man både handlar lokalt, betalar lokala skatter, statlig skatt m.m. varje år.

I debattartikeln spekulerar man kring varför det sprids felaktigheter kring företagets bidragande till lokalsamhället och statskassan, om det t ex beror på okunskap eller en medvetet vilja att misskreditera Kaunis Iron.

Continue Reading

Industri & Verkstad

Jonas Wiklund, Wibax, kan bli utsedd till Entrepreneur Of The Year

Foto: Pressmeddelande.

NORRBOTTEN. Finalen i Skellefteå var den sjätte och sista av totalt sex regionfinaler under hösten i EY:s tävling Entreprenaur Of The Year. Samtliga vinnare från kvällens galafinal kommer att ställas mot vinnarna från de övriga fem finalerna när den stora Sverigefinalen går av stapeln i Stockholms stadshus i januari 2022.

Den nationella vinnaren av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year representerar sedan Sverige i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från hela världen gör upp om titeln som världens främsta entreprenör, det skriver Wibax i ett pressmeddelande.

I mitten av 1990-talet började Jonas Wiklund arbeta i företaget som grundades av hans far, och 2012 tog han över rollen som koncernchef. Wibax Group AB säljer, köper in, processar och distribuerar flytande kemiska produkter och biooljor till basindustrin i Europa. Inom verksamheten ryms dotterbolag i Sverige, Finland, Estland och Norge. 2018 passerade Wibax Group AB miljardomsättning.

– Det var precis som alltid en tuff uppgift att utse vinnare bland alla fantastiska entreprenörer. Men Jonas är väl värd priset som Norrlands främste entreprenör. Han går i bräschen för en hållbar utveckling med optimalt resursutnyttjande. Och hans företag bara växer, säger Ragnhild Backman, juryordförande.

Juryns motivering löd:“Vinnaren av “EY Entrepreneur Of The Year” bygger imponerande och lönsam tillväxt på mogen marknad, och omsättningen ska dubblas igen. Ledarskap med starka team, ordning och struktur har utvecklat leveranssäkerhet och förtroende av absolut högsta klass. Även om det inte går på räls – så rullar verksamheten på effektivt – när nya möjligheter flyter fram i tankarna. Entreprenören har även skapat en akademi – vars genomsyra värderingars av god kemi.”

Vinnarna i region Norr utsågs av en extern oberoende jury som består av juryordförande Ragnhild Backman, vd Backmans Fastighetsutveckling AB, Jonas Olert, ägare Olert Holdingkoncernen, Petter Mikaelsson, grundare Kung Fu Invest AB, Niklas Jonsson, vd Norrlandsfonden, Sofia Ekström, partner & vd Ekström Invest AB.

Prenumerera på Affärsliv365

* indicates required

Continue Reading

Industri & Verkstad

Rototilt har siktet inställt på Spanien: “Spännande”

“Det händer spännande saker på den spanska marknaden med ökad efterfrågan på grävmaskiner och dess tillbehör.”

Foto: Pressmeddelande.

VÄSTERBOTTEN. Rototilt etablerar sig i Spanien via distributör. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Det händer spännande saker på den spanska marknaden med ökad efterfrågan på grävmaskiner och dess tillbehör. Rototilt fortsätter sin expansion genom att etablera sig på nya marknader, säger Daniel Thomas, Export Sales Manager hos Rototilt Group AB.

Bara för några veckor sedan presenterade Rototilt sin etablering i Polen. Nästa på tur är Spanien där företaget Tresam & Rocthor tecknat avtal som officiell distributör till Rototilt. Och det börjar med en riktig rivstart med branschmässan SMOPYC i Zaragoza där flera av företagets produkter kommer att visas upp.

Tresam & Rocthor är sedan tidigare officiell servicepartner till svenska Epiroc och har lång erfarenhet inom rivningsbranschen.

– Tresam & Rocthors erfarenheter är värdefulla för att etablera Rototilt i Spanien. Tillsammans kommer vi med ett attraktivt erbjudande inom service, support och installation som möter kundens höga krav på hållfasthet och livslängd, säger Daniel Thomas, Export Sales Manager Rototilt Group AB.

Rototilt ser stor potential i Spanien och tillsammans med Tresam & Rochtor satsar företagen ordentligt för att få en bra start.

– Konceptet med tiltrotator har kommit till Spanien och sprider sig mer och mer. Vår passion är att utveckla våra kunder och vad som är möjligt med en grävmaskin. Vi är väldigt positiva till samarbetet med Rototilt och ser fram emot en lång och nära relation för att öppna upp den spanska marknaden, säger Michele Rubilotta, Tresam & Rochtor.

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.