Connect with us

Företagande

Tre nycklar till ett bra säljmöte: “Strukturen är viktig”

Det finns faktorer som skiljer ett bra säljmöte från ett dåligt, har du koll på dem? Här kommer tre viktiga nycklar för ett bra möte!

Foto: Genrébild.

FÖRETAGANDE. Det finns faktorer som skiljer ett bra säljmöte från ett dåligt. Om du inte har koll på hur säljmötet är upplagt, och skjuter från höften, är det stor risk för att du missar de viktiga detaljer som kunden behöver för en bra köpupplevelse.

Säljare brukar ofta betraktas som “duktiga på att prata” men på ett bra säljmöte ska säljaren prata mindre än köparen. Du ska lyssna och ge lämpliga förslag på det kunden behöver hjälp med, har ett behov av, inte prata ner dem i skorna med förhoppningen om att de snart ska säga ja till vad som helst.

Här kommer tre nycklar till vad du, som minimum, behöver för ett bra säljmöte:

 1. Välutförd behovsanalys
  Och det här är jätteviktigt. Det är under den här tiden av säljmötet som du tar reda på vad du kan göra för kunden. Du måste veta vad kunden problembild är, vilken “pain” de upplever, för att kunna hitta lämpliga lösningar med dina produkter eller tjänster. Tänk på att det här också är ditt tillfälle att skina – du kan vissa på kompetens och erfarenhet genom att vara inkännande och visa att du vet vad ni pratar om.
 2. En bra presentation.
  Och det handlar inte om att prata så länge som möjligt utan att andas. Här ska du använda dig av det du fick fram under behovsanalysen. Kanske vet du direkt vad kunden är intresserad av och lägger ditt fokus där? Du behöver inte berätta om allt annat, och göra det ointressant, för en kund som du redan vet är i behov av något annat som du också tillhandahåller. Men glöm för bövelen inte att hålla liv i samtalet. Det ska inte vara en enmanshow där du står oavbruten i en timme – sikta istället på en dialog med kunden där ni på ett levande sätt kan diskutera det du presenterar.
 3. Hantera invändningarna med finess.
  Har du arbetat ett tag så vet du vilka de vanligaste invändningarna är, och invändningar, de kommer att komma. Var inlyssnade, inte avfärdande, och påbörja varje mening med “jag förstår vad du menar” snarare än “nej, du har fel”. Försök förstå vad kunden egentligen försöker säga genom att på olika sätt avfärda affären. Handlar det verkligen om brist på budget eller behov, eller mer om brist på förtroende för produkten? När du förstår att hantera invändningarna rätt, och lägger tid på att finslipa dina svar så att de kommer ur dig som rinnande vatten, kommer mycket att gå din väg.

Tyckte du om de här tipset? Dela gärna artikeln så att fler får en möjlighet att läsa dem! Och du, lycka till med försäljningen!

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Företagande

I korthet: 5 snabba nycklar till ökad försäljning i småföretag

Kort artikel: Fem nycklar för att stärka din försäljningsprocess.

Foto: Genrébild.

Går det trögt med försäljningen? Här kommer fem snabba nycklar som kanske kan påminna om några viktiga faktorer bakom alla lyckade säljprocesser. Tycker du om artikeln får du gärna dela den!

 • Var mer långsiktig – tänk på att affärer tar tid, så ge inte upp för snabbt. Det kan ibland krävas upp till 5-8 nej innan kunden säger ja. Satsa på att stärka dina relationer och finnas där för kunden när det är dags att göra affär.
 • Kommunicera med klarhet – det ska inte vara svårt för kunden att förstå ditt erbjudande och vad som särskiljer dig från dina konkurrenter, se till att jobba på din pitch och kunna den såväl att du kan rabbla igenom den även om det sker efter att ha blivit väckt mitt i natten.
 • Ta reda på vilka kunder som passar dig och vad som är din målgrupp – och använd informationen för att hitta fler liknande företag som sannolikt står närmare en affär med dig än andra prospekts. Det kallas för ”tvillingkunder” och kan definitivt öka din pricksäkerhet.
 • Gå in för att sälja i allt ni gör – utan försäljning kommer det nämligen att gå åt h-vete. Ni bedriver inte välgörenhet, ni måste få betalt för era tjänster, annars kommer företaget inte att gå runt och krascha.
 • Glöm inte bort att följa upp – se nyckel ett igen, det duger inte att ge upp efter ett, två eller tre försök. Inom B2B kan det krävas upp mot tio försök innan du bearbetat kunden tillräckligt mycket för en försäljning. Ge inte upp så lätt.

Continue Reading

Företagande

Ejendals vann Årets exportleverantör: “Ständig utveckling”

Dalarna Business utsåg Ejendals till vinnare i kategorin “Årets Exportleverantör”.

Fredrik Sand. Foto: Pressmeddelande.

DALARNA. Som en av de mest lysande stjärnorna på Dalarna Business himmel under Stjärngalan 2021, lös Ejendals som vinnare i kategorin Årets Exportleverantör. Ejendals har, över tre generationer i Leksand, tillverkat och sålt högkvalitativa skyddsprodukter under varumärkena Tegera (handskar) och Jalas (skor). Och trots den pandemi som vi befinner oss i har Ejendals lyckats med bedriften att kraftigt expandera i Europa. Allt i syfte att bli stört på hand- och fotskydd.

I tuff konkurrens från övriga nominerade är Ejendals enormt stolta över vinsten, vilken av Dalarna Business motiverades med ”Genom ständig produktutveckling skyddar företagets produkter både händer och fötter i många branscher och marknader. Att expandera sin försäljning i flera marknader kan kräva både säkra och snabba fötter, inte minst under en pandemi, men det passar företaget som handen i handsken”

Ejendals VD Fredrik Sand är självklart både överväldigad och glad över vinsten. Han berättar att priset är resultatet av hårt arbete med dedikerat fokus under en längre tid.
– ”Det är fantastiskt att få leda Ejendals spännande resa, med nya marknader och potentiella affärsmöjligheter. Samtidigt som vi behåller vårt starka fotfäste som marknadsledande i Norden. En av de största anledningarna”, menar Fredrik, ”är Ejendals fantastiska personal. Vi har haft turen att fått behålla samt anställa framstående medarbetare inom viktiga specialistområden, något som gör en väsentlig skillnad i vår bransch. Och tillsammans med arbetet av nutida design, ergonomi/komfort och hållbarhet har vi lyckats skapa nyckelfaktorer som ligger till grund för framgången avseende internationell export. ”

Fredrik fortsätter ”Stjärngalan är en av Dalarnas största affärsutmärkelser, där Dalarna Business lyfter fram och främjar intelligent framåtanda och innovation från Dalarnas region. Att ha vunnit ett så prestigefyllt pris i en sådan konkurrensutsatt miljö gör det här priset ännu mer speciellt.”

FAKTA.

Som bolag grundades Ejendals av familjen Ejendal i Leksand, Dalarna, för mer än 70 år sedan och har en rik historia av uppfinningsrikedom och drivkraft. Med kompetenta och engagerade medarbetare, fantastiska idéer och nya koncept kring säkerhet och komfort, är Ejendals stolta över att kunna ta sitt erbjudande till resten av världen. Främst baserat på Ejendals vision att ”Skydda händer och fötter”, som i realiteten innebär att alla som arbetar med riskutsatta yrken ska komma hem med friska och hela händer och fötter.

Continue Reading

Företagande

Han kan utses till årets företagare i Umeå

Mattias Matsson, Grundare och Koncern VD, Professionals Nord och One Group är nominerad till årets företagare i Umeå.

Foto: Pressmeddelande. Mattias Matsson t.v.

VÄSTERBOTTEN. Mattias Matsson, Grundare och Koncern VD, Professionals Nord och One Group är nominerad till årets företagare i Umeå. Det är Företagarna Umeå som delar ut priset för att synliggöra företagare som jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter, lägger ned tid och engagemang på sitt företagande och är en förebild i sitt ledarskap och sitt entreprenörskap, som bidrar till att Umeå är en bra plats att leva och verka på.

Hur känns det?

Det känns såklart jätteroligt, framförallt ett år som detta då de i många avseenden varit tufft för väldigt många människor.

Både IT-konsult- och bemanningsbranschen och gått väldigt tungt under året, hur har det gått för er?

Vi bestämde oss tidigt in i denna pandemi att agera på det sättet vi själva tyckte var rätt och inte titta allt för mycket på konkurrenter och omvärlden.

Så vi valde att inte fokusera på att skära kostnad utan på att öka intäkt och behålla jobb, vilket i efterhand visat sig vara helt rätt för oss, vi står nu otroligt starka inför 2021.

Vi har med Professionals Nord ökat omsättningen och gör nu en av Sveriges största satsningar någonsin inom bemanningsbranschen och ska täcka hela Norden inom 3 år, mer detaljerad info kommer inom kort.

Med One Group har vi anställt över 60 personer sedan i Februari och ökat omsättningen med 350 %.

Så jag kan inte säga annat än att jag är otroligt stolt över alla medarbetare som gjort ett helt fantastiskt jobb.

Vad beror det på att ni klarat er så bra?

Det är en enda avgörande faktor och det är att jag jobbar med dom överlägset bästa människorna runt om i hela Sverige!

Man ska se att det ”lyser” ur ögonen på dom man jobbar med då vet jag att jag jobbar med rätt människor, då kan vi vara snabbare, jobba med högre kvalité och erbjuda alla kunder skräddarsydda lösningar.

Vad händer framåt?

Jag jobbar för fullt med att rekrytera dom bästa människorna runt om i hela Sverige, vill du vara med och starta något av våra kontor vill jag komma i kontakt med dig.

Vi ska i båda bolagen jobba med extremt kraftig tillväxt för att skapa så många nya arbetstillfällen som det bara går, vara med och hjälpa Sverige ur den här pandemin och komma stärkta härifrån.

Fakta.
Övriga nominerade till priset Årets företagare i Umeå är:

Matti Larsson, Zordix
”Med engagemang och stora visioner har han modet att satsa på det han tror på. Han visar att ett bra team är A och O för att behålla kompetens i ett företag. Zordix har vuxit i såväl Umeå som internationellt, tack vare hans förmåga att se nya affärer i en ständigt föränderlig bransch.”

Raja Thorén, ThorenGruppen
”Med smittande kreativitet och en förmåga att involvera och se andra, hittar han lösningar på framtida utmaningar. Hans engagemang och vilja att göra gott för närings- och föreningsliv, samt företagets starka tillväxt, gör honom till en god förebild för Umeås företagare.”

Continue Reading

HETAST

Precis som alla andra hemsidor använder vår hemsida sk Cookies för att fungera.